Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Riksrevisionen sågar regeringens Arktispolitik

  Sveriges ordförandeskap i Arktiska rådet har länge kritiserats för passivitet och låga ambitioner av miljörörelsen. Nu får kritikerna stöd av riksrevisionen som i en ny rapport sågar Sveriges ordförandeskap.

  Riksrevisionen riktar hård kritik bland annat mot det faktum att Bildt inte ens valt att lyfta frågan om minskade koldioxidutsläpp, trots att regeringen själva säger att minskade koldioxidutsläpp är det viktigaste sättet att minska arktis uppvärmning, och Arktiska rådet är det bästa forumet att driva frågan. Dessutom påpekar riksrevisionen att ingen svensk myndighet har något ansvar för att genomföra de rekomendationer som rådet föreslagit, vilket gör förslagen tandlösa.

  Utöver detta får Bildt också kritik för att endast ha informerat regeringen en enda gång om arbetet under de två åren. Det dokument som Bildt lyft fram som ordförandeskapets stora framgång får också kritik. Avtalet som skulle innebära ett större skydd för de arktiska vattnen vid en oljekatastrof är inte alls så skarpt som regeringen påstått menar riksrevisionen.

  Så sammanfattat: Inget seriöst försök att ta tag i klimatfrågan, ett tandlöst dokument antaget, som blir ännu tandlösare av att ingen har ansvar för att implementera det, och alltihop döljs så gott det går för riksdagen genom att bara informera om arbetet en gång under två år. Sverige förtjänar en seriösare miljöpolitik än detta.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!