Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Rockström: ”Vi är på väg att trycka igång en massa tidsinställda bomber”

  På Dramaten i Stockholm hålls i dag föreställningen För miljön i tiden. Supermiljöbloggen har pratat med en av de medverkande, professor Johan Rockström, chef för Stockholm Resilience Centre.

  Föreställningen är ett sätt att uppmärsamma det miljöengagemang som Kung Carl XVI Gustaf visat under sina 40 år på tronen. Men det är också ett experiment att förena miljö med kultur. I samband med en pressträff på Dramaten under fredagen berättade Johan Rockström om ett av syftena med föreställningen.

  Vi ser mer och mer från vetenskapligt håll att vi måste experimentera med bryggan mellan det emotionella och det rationella, mellan hjärta och hjärna. I slutändan så löser vi inte det här med något ekonomiskt styrmedel, utan vi löser det genom att få förändringar i värdegrunden.

  Efter pressträffen passade Supermiljöbloggen på att fråga Rockström:

  Alla undrar förstås, kommer det bli något lyckligt slut på den här föreställningen?

   Det blir inte ett konventionellt lyckligt slut, att vi löser problemen. Men vi kommer förhoppningsvis kunna landa i två viktiga slutsatser. Det ena handlar om en djupare insikt om situationens allvar och om hur sammanvävda vi är med planeten, insikten om att planeten och naturens skönhet är en grund för vår egen tillväxt och välfärd. Det andra handlar om att vi faktiskt redan har väldigt mycket av lösningarna. Vi kan klara av en global omställning till en förnyelsebar energiframtid. Vi kan klara av en omställning till en hållbar livsmedelsproduktion i världen. Vi kan säkra den biologiska mångfalden. Lösningarna finns.

  Men..?

   Men fönstret som står på glänt håller nu snabbt på att stängas. Om vi exempelvis inte böjer kurvan med ökande utsläpp av växthusgaser inom fem år, ja då stänger det fönstret. Och om vi inte fixar en global fiskepolitik på ett sätt som gör att vi fullständigt och dramatiskt ställer om, då stänger det fönstret. Och så där kan man hålla på. Vi är på väg att trycka igång en massa tidsinställda bomber som kommer att smälla under de kommande årtiondena. Och det är just det som är det dramatiska i den här Dramatenpjäsen. Det finns alla de här tidsinställda bomberna, de tickar nu och det verkar som att de kommer smälla. Samtidigt finns det en möjlighet att vi kan ta oss ur detta.

  Kungen 40_år_på_tronen_koll_2013
  Foto: Roger Stenberg, Dramaten

  ***
  Föreställningen på Dramaten är sedan länge slutsåld. Den som inte har möjlighet att vara på plats kan se För miljön i tiden då den sänds senare i år i SVT.

  Andra kända miljöpersonligheter som medverkar i föreställningen är: Lena Endre, skådespelare på Dramaten; Johan Kuylenstierna, vd på Stockholm Environment Institute; Isabella Lövin, Europaparlamentariker för Miljöpartiet; Klas Eklund, seniorekonom på SEB; Birgitta Dahl, den som utsågs till Sveriges första miljöminister 1986; Mattias Klum, fotograf och filmare, och Caroline Westblom Jonsson, från nätverket Push.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!