Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Så kan biogasen tiodubblas

  Branschorganisationen Energigas Sverige har låtit ta fram en studie som beräknar biogaspotentialen i landet.

  I dag har Sverige en produktion av biogas på runt 1,5 TWh. Till 2030 skulle den produktionen dock kunna öka till hela 22 TWh, vilket enligt Energigas Sverige motsvarar cirka en fjärdedel av dagens bensin- och dieselförbrukning.

  – Att biogasen kommer få en allt viktigare roll i framtidens bilar, bussar och lastbilar är helt klart, säger Anders Mathiasson, vd på Energigas Sverige i ett pressmeddelande.

  I en debattartikel i Dagens Samhälle, skriven av Mathiasson och en rad andra aktörer, förklaras vad som måste till.

  Med låg ekonomisk tillväxt och låg prisutveckling på fossila drivmedel och utan nya politiska initiativ landar den realiserbara biogaspotentialen på ungefär samma nivå som i dag. Men med en god ekonomisk tillväxt, fortsatt stigande oljepriser och tydlig politisk vilja och initiativ kan den realiserbara potentialen uppgå till över 20 TWh, där rötning står för knappt hälften och förgasning för resten.

  Helt lätt är det alltså inte, och viss konflikt med andra miljömål kan också uppstå på vägen då det kommer till användning av skogsråvara eller jordbruksmark för energigrödor. Rapporten har nu överlämnats till den statliga utredning som just nu tittar på frågan om en fossiloberoende fordonsflotta.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.