(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Så kan vi minska matsvinnet

Foto: Mathias Wennergren

Tre nya rapporter från Naturvårdsverket visar hur matvsinnet kan minska.
Med matsvinn avses mat som kastats men som egentligen skulle kunnas ätas. Enligt Livsmedelsverket slängs varje år en miljon ton matavfall i Sverige, och en minskning med 20 procent per år skulle medföra samhällsekonomiska vinster på 3 200-5 700 miljoner kr/år. Mellan 2012-2015 satsar Livsmedelsverket, Naturvårdsverket och Jordbruksverket särskilt på att minska matsvinnet i Sverige genom att informera konsumenter och producenter.
I tre nya rapporter visar Naturvårdsverket hur matsvinnet kan minska. Rapporten Svinnreducerande åtgärder i butik förslår att ett tak införs för hur mycket livsmedel som matbutiker kan reklamera till grossisterna samt att utgången mat kan skänkas till välgörenhet. Rapporten Minskat svinn i livsmedelsindustrin visar att industrin mer systematiskt kan analysera orsakerna till svinnet och åtgärda felen. Slutligen visar rapporten Vilken effekt skulle sänkt temperatur i kylkedjan få för matsvinnet?, hur maten kan hålla längre.
För ett 2014 med mindre matsvinn!

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.





    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Du kan nu spara nyheter!

    Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

    OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.