Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Så mycket bättre är vegansk kost för klimatet

  Växtbaserad kost ger 75 procent färre klimatskadliga utsläpp än en köttrik diet, visar en stor brittisk studie. Att äta veganskt bidrar bland annat till minskad påverkan på vattenanvändning och djurliv.

  Forskarna bakom Oxford University-studien, som publicerats i vetenskapsskriften Nature Food, har analyserat vad 55 000 britter har på tallriken. I studien ingår även data från 38 000 gårdar i 119 länder, rapporterar The Guardian.

  Resultatet visar att vår kost har stor påverkan på vårt klimatavtryck – växtbaserad kost leder bara till 30 procent av de klimatskadliga utsläpp som en diet med mycket kött orsakar. En vegansk diet bidrar även till minskad vattenanvändning och minskad förstörelse av det vilda djurlivet, enligt studien. 

  Våra matvanor har en stor påverkan på planeten. Att skära ner på mängden kött och mjölkprodukter i din diet kan göra stor skillnad i ditt klimatavtryck.

  Professor Peter Scarborough, som ledde studien, till The Guardian

  Det globala livsmedelssystemet har stor påverkan på planeten – det står för en tredjedel av växthusgasutsläppen. Dessutom använder det 70 procent av jordens sötvatten och orsakar 80 procent av föroreningar i floder och sjöar.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.