Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Sex kommentarer till nya IPCC-rapporten

  Foto: Anders Hellberg

  Vad behövs egentligen göras nu?
  I dag publicerade FN:s klimatpanel, IPCC, sin syntesrapport (pdf). Här finns huvudbudskapen från de tre tidigare rapporter som publicerats det senaste året – den första går igenom den vetenskapliga grunden för klimatförändringen, den andra ser på effekter, sårbarhet och anpassningfrågor och den tredje går igenom olika åtgärder som kan minska utsläppen av växthusgaser.
  Nedan är några av de kommentarer som kommit under dagen med anledning av rapporten:
  Rajendra Pachauri, chef för FN:s klimatpanel:
  ”Costs of inaction much higher than costs of action. Inaction would create increasing risks to economic growth.”
  Åsa Romson (MP), klimat- och miljöminister:
  – Sverige ska intensifiera sitt samarbete med de länder som har högst ambitioner på klimatområdet och som vill gå före. Ett tydligt ledarskap i klimatförhandlingarna behövs och EU måste befästa sin ledande roll i förhandlingarna. EU:s beslut om ett internt utsläppsmål med minus 40 procent till 2030 är ett viktigt steg i rätt riktning och den minsta nivån för EU:s åtagande under den nya överenskommelsen.
  Lena Ek (C), riksdagsledamot och vice ordförande i miljö och jordbruksutskottet:
  – IPCC säger nu samma sak som den rapport, om the new climate economy, som Sverige var initiativtagare till under min tid som miljöminister. Nu har vi ytterligare en tung rapport som visar på att världen tjänar på att ställa om till grönt och förnybart. Från Centerpartiets sida hoppas vi verkligen att Stefan Löfven fortsätter det aktiva arbete som krävs om Sverige ska kunna vara med och påverka till det bättre.
  Malte Meinshausen, klimatforskare vid University of Melbourne och vid Potsdam Institute for Climate Impact Research:
  ”Phase-out of CO2 emissions by end of century not good enough: 1000 GtCO2 is exhausted with a straight-line reduction to ZERO by 2060.”
  Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige:
  – Att utsläppen måste ner till noll är ett oerhört starkt och viktigt budskap. Nu är det upp till bevis för Stefan Löfven och regeringen. Första steget för Sverige måste vara att stoppa Vattenfalls planerade brunkolsgruvor i Tyskland och se till att företaget tar ansvar och ställer om till förnybart även utanför Sveriges gränser.
  Johan Rockström, chef för Stockholm Resilience Centre:
  ”Arguably World’s key scientific synthesis report now here. Ignorance unacceptable, urgency clear, opportunities grand.”
   

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!