(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Sjöfarten på djupt vatten

Foto: Gerolf Drebes cc-by-sa 3.0

Igår antog Europaparlamentet nya regler för maritima transporter, vilket innebär att sjöfarten för första gången tas in i EU:s klimatlagstiftning. Sjöfarten är det enda stora transportmedlet som inte ingått i EU:s mål för att minska utsläpp, och växthusgasutsläppen från sjöfart förväntas dubblas till 2050 om inget görs. Men det vill EU ändra på nu.

Det här innebär framförallt att viktig data om sjöfartens påverkan på klimatet samlas in, något som starkt skulle kunna bidra till att få fram ett internationellt avtal kring utsläpp från sjöfarten, säger Fredrick Federley, EU-parlamentariker för Centerpartiet.

Beslutet har inte godkänts av International Maritime Organisation (IMO), men förhandlingar pågår. Just nu innebär förslaget i korthet att:

 • Från och med 2018 ska fartygsägare (oavsett flagga) övervaka sina utsläpp. Parametrar för energieffektivisering ska också övervakas.
 • Fartygsägaren ska rapportera sina utsläpp till kommissionen. (Det finns också en sekretessklausulför de fall där ett offentliggörande av sådana uppgifter kan undergräva ett berättigat kommersiellt intresse”.)
 • Regleringen gäller bara stora skepp över 5000 ton, men de står för 98 procent av utsläppen.

Det är än så länge ett första litet steg som är nödvändigt för att kunna ställa krav på sjöfartens utsläpp i framtiden.

Det är helt nödvändigt att få till så globala och övergripande avtal som möjligt när det gäller klimatpolitiken, att EU nu visar att man kan samlas samlas kring klimatlagstiftningen är en seger för alla som vill att Europa går före i klimatpolitiken, säger Federley.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Du kan nu spara nyheter!

  Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

  OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.