Skadliga kemikalier i mat: forskare slår larm
Ny forskning från Stockholms universitet avslöjar oroande brister i rapporteringen av farliga kemikalier i vår mat. Studien visar att tillverkare av bekämpningsmedel rutinmässigt undanhåller kritisk information om giftigt innehåll.
Som SMB tidigare rapporterat är bekämpningsmedel ett välkänt problem. Det påverkar människors hälsa och den biologiska mångfalden, men ändå minskar inte användningen, utan ökar. Det är särskilt i skenet av det här som den nya studien från Stockholms universitet oroar.
När tillverkare av farliga bekämpningsmedel undanhåller information om gifter för myndigheter, trots lagkrav, ökar det hot mot miljö och hälsa vi redan vet finns. Det kan skapa en snedvridning i riskbedömningen kring ett bekämpningsmedel för såväl myndigheter som kunder och konsumenter. Det kan leda till att vi omedvetet förgiftar miljön och oss själva.
Som toppen av isberget visar studien även att bland de gifter som undanhållits är sådana som orsakar skador på växande hjärnor.
Forskarna uttalar sig kritiskt till om dessa bekämpningsmedel ska få finnas i EU:
Vi vet inte hur producenterna har resonerat i de här fallen, men vi vet att om ett bekämpningsmedel är känt för att skada hjärnans utveckling så kanske det inte ska tillåtas på EU-marknaden, säger Axel Mie, forskare vid Institutionen för miljövetenskap på Stockholms universitet och delförfattare av studien, i ett pressmeddelande.
Dessutom indikerar forskarna att undanhållandet har satts i system. För att få bättre kontroll på dessa gifter föreslår de att framtida tester och studier av bekämpningsmedel, samt dess effekter, beställs av myndigheterna och inte företagen själva.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till