Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  SMB Exklusivt: Tyskarna vädjar till svenska valrörelsen om kolkraften

  Foto: Allt grönt

  Tyskarna ger sig in i den svenska valrörelsen. Nu protesterar de som berörs av svenska statliga Vattenfalls kolkraftverk, genom att skicka vattenprover till alla riksdagsledamöter.
  Frågan om Vattenfalls nya kolgruvor i Tyskland har de senaste dagarna hamnat i valrörelsens fokus. I Expressens partiledardebatt meddelade Alliansens fyra partiledare att de ville stoppa Vattenfalls planer på nya kolgruvor i Tyskland, vilket de senare backade från. Någon dag senare skrev Miljöpartiet (Romson, Lövin och Wetterstrand) på DN Debatt att ”Vattenfalls planer på nya kolgruvor i Tyskland ska stoppas”, vilket sedan även följdes upp med kravet att detta ska vara nästa regerings första beslut. Frågan fick sedan ytterligare kraft när Lööf (C) i TV4:s partiledarutfrågning pressades hårt i energifrågorna och om Vattenfalls kol.
  Nu ger sig även tyskarna in i debatten. Ska Keller (vice ordförande Gröna gruppen i Europaparlamentet) skriver idag på Aftonbladet debatt:

  ”Det svenska folket – i egenskap av ägare till Vattenfall – behöver vara medvetet om konsekvenserna av Vattenfalls satsningar på brunkol i Tyskland. Jag tror inte att svenska folket vill vara med och finansiera expansionen av brunkol och dess miljöförstöring i Tyskland.
  Om Vattenfalls planer på nya brunkolsgruvor blir verklighet innebär det klimatutsläpp som överstiger Sveriges totala inhemska utsläpp flera gånger om. Svenska staten är som ägare till Vattenfall inte bara delaktig i en stor miljökatastrof utan även i att tusentals människor tvångsförflyttas från sina hembygder.
  Jag och Lausitzregionens medborgare ber svenska folket om hjälp. Tvinga oss inte att lämna våra hembygder för ytterligare miljöförstöring – stoppa Vattenfalls brunkolsbrytning nu!”

  Samtidigt har Keller postat 349 vattenprover, ett per riksdagsledamot, från floden Spree i Brandenburg till riksdagen. Vattenproverna, och det medföljande brevet, är information om och protest mot Vattenfalls miljöförstöring i Tyskland. Igår tog Fridolin (MP) mot paketet med vattenprover, vilket senare idag visas i Miljöpartiets tv-serie Allt grönt. Vi kan dock redan nu bjuda på ett exklusivt klipp:

  Smutsigt vatten from Henric Uhrbom on Vimeo.

   
   
   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra