Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Snabbtåg mellan Oslo-Göteborg- Köpenhamn

  Nyligen presenterade organisationen “Åttamiljonersstaden” en rapport som visar de olika alternativen för snabbtåg mellan Oslo- Göteborg-Köpenhamn.

  På initiativ av Norge så föreslås ett snabbtåg mellan Oslo och Köpenhamn som skulle ta under tre timmar. Vid tre timmar går tydligen en gräns för att folk ska välja flyget istället. Men många frågetecken återstår att reda ut.

  Kostanden skulle uppgå till mellan 70-80 miljarder norska kronor, enligt det kinesiska företaget China National Machinery Import & Export Corporation som uttryckt intresse av att finansiera projektet och bygga klart banan på ynka fyra år. Till följd av den omfattande snabbtågsutbyggnaden i Kina, så finns kompetens att hjälpa oss här i Skandinavien.

  Men det norska företaget Oslo Teknopol tror att kostnaden för sträckan snarare skulle uppgå till mellan 120-130 miljarder NOK. Intressenter i projektet är Oslo, Göteborg, region Skåne och Köpenhamn. Förhoppningen är att ett snabbtåg skulle skapa en ”8 miljoners region” i Skandinavien där man snabbt kan förflytta sig och dessutom skapa en snabbare tåganslutning från Norge till andra europeiska länder. En tågförbindelse mellan Stockholm och Oslo skulle kunna ta drygt 3 timmar och från Sthlm till Göteborg ca 2 timmar.

  Organisationen ”Åttamiljonersstaden” ska presentera sitt slutliga förslag år 2014 och därefter återstår att se vilka som vill vara med och finansiera. Med byggstart 2016 kan sträckan vara resfärdig 2020.

  Den första tågsträckan i Sverige invigdes 1856 mellan Nora och Örebro, och därefter byggdes den mesta av dagens 12 000 km järnväg fram tills första världskriget. Idag står vi inför den gigantiska uppgiften att minska utsläppen från transportsektor, både från persontrafik och lastbilstransporter. Godstransporterna står för 16 procent av de totala utsläppen och endast 11 procent transporteras via järnväg. Genom att bygga fler nya järnvägar kan gammal räls användas för godstransporter. Dessutom vill vi resa snabbt och miljövänligt till våra Skandinaviska grannstäder. Men har vi råd?

  Hoppas att Kina kan hjälpa oss på tåget.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.