Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Städerna binas räddning

  Foto: Bob Peterson

  Bina frodas i städerna, visar en ny brittisk studie. Forskare hoppas därför att städerna ska kunna rädda bin och andra pollinerare undan förstörelsen av deras livsmiljöer.

  Blommor i frodiga trädgårdar är den främsta orsaken till att det i London idag finns fler arter av bin, humlor och fjärilar än vad det gör i den kringliggande landsbygden. Pollinerarna fyller en livsviktig roll i våra ekosystem, men hotas av byggnation, bekämpningsmedel i jordbruket och av sjukdomar. De spelar en viktig roll för att bevara den biologiska mångfalden, men de är också beroende av en mångfald av växter för att själva överleva. Eftersom det moderna jordbruket ofta bara odlar en enda gröda på stora ytor, och dessutom använder mycket gifter, trivs inte bina.

  Dr Dave Goulson på University of Sussex säger i en kommentar till rapporten att resultaten tyder på allvarliga problem med metoderna inom det moderna lantbruket. Men, menar han, den är också uppmuntrande för alla stadsbor som vill bidra till en bättre miljö genom att odla.

  Stadsodlingen gör alltså verkligen skillnad. Dr Goulson menar att om fler odlare ansluter sig och börjar odla växter som lockar till sig insekter, så har städerna potential att bli viktiga ”naturreservat”.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.