Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Stort intresse för Östersjöfrågan bland ungdomar

  Östersjöns utsatta situation engagerar allt fler. Det menar Initiativet Hållbara Hav som är aktuell med en ny webbaserad utställning med tips på vad vi alla kan göra för att bidra till en bättre havsmiljö.

  Ett samarbete mellan Briggen Tre Kronor/Initiativet Hållbara Hav och Stockholms universitet har resulterat i en ny webbaserad utställning som är uppbyggd på så sätt att den bokstavligen gör ett försök att gå till botten med flera av de miljöproblem som hotar Östersjön.

  Temat är miljögifter och nu hoppas skaparna att utställningen ska öka intresset för frågan.

  – Många av alla de vardagsbeslut vi tar påverkar Östersjöns miljö. Med utställningen försöker vi på ett pedagogiskt sätt förklara problematiken, men också ge goda råd och tips på sådant vi kan förändra, både vad gäller konsumtion och beteende, säger Kerstin Grönwall, kommunikationschef på Briggen Tre Kronor/ Initiativet Hållbara Hav, till Supermiljöbloggen.

  Östersjön – vem bryr sig…”, som utställningen heter, har tagits fram på åtta språk så att den ska gå att använda i samtliga länder som omger Östersjön. På sajten går det att läsa om hur exempelvis båtbottenfärger, solskyddskrämer, kläder och skräp på olika sätt påverkar havsmiljön negativt. Men här finns alltså även mängder av tips på vad man som privatperson kan göra, samt hänvisningar till vidare läsning för den som vill fördjupa sig.

  Anders Mannesten, marknadschef på Briggen Tre Kronor/ Initiativet Hållbara Hav, förklarar att planen med utställningen är att sprida den till skolor, kommuner, företag och till samarbetspartners i de olika Östersjöländerna. Långsiktigt är målet att påverka även politiker.

  – Vi har märkt ett allt större intresse för Östersjöfrågan de senaste åren, inte minst bland skolungdomar, vilket är väldigt roligt, säger Mannesten till Supermiljöbloggen, och tillägger:

  – Värre är det faktiskt med näringslivet. Här frågar vi oss varför det inte är fler företag som hakar på eftersom det finns så mycket positivt som kan komma av detta.

  ***

  Läs mer om Initiativet Hållbara Hav.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.