Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Supermiljöbloggens nyårskrönika

  Foto: EU-kommissionen

  Det här var bäst 2014. Det här kommer hända 2015.
  På Supermiljöbloggen (som drivs helt ideellt) går det att dagligen läsa de mest aktuella nyheterna om miljö och klimat. Nedan ger fyra av bloggens skribenter lästips från året som gått. Dessutom ger de varsin framtidsspaning om året som kommer.
  Gott nytt supermiljöår!
  Anders Hellberg
  2014: Intervjun med musikern och författaren Stefan Sundström var helt klart en av de roligaste jag gjort i år. Inte minst gillar jag hur han förklarar sitt miljöengagemang: ”När jag ligger där och tittar upp mot droppställningen en sista gång vill jag åtminstone kunna säga att jo, jag försökte i alla fall.”
  2015: I höstas bytte vi från att ha gästkolumner en gång i veckan till en mer renodlad debattsida. Under nästa år hoppas jag att fler kommer använda sig av Supermiljöbloggen för att debattera viktiga miljöfrågor.
  Beatrice Rindevall
  2014: Det har verkligen varit ett supermiljöår för oss. Vi har fått tio tusen nya följare på Facebook, fått tre nya briljanta skribenter och skrivit hundratals artiklar. Från mitt håll har det bästa varit att den dåvarande landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) chattade med våra följare i början av året, och att vi mot slutet haft en intervju med nuvarande framtidsminister Kristina Persson (S). Som grädde på moset kom också precis Felix Herngren ut som klimatkämpe.
  2015: Från nyhetssynpunkt tror jag att vi kommer fortsätta se debatten tas över av andra frågor än klimatet, trots att klimatförändringarna kommer att märkas mer i världen. På SMB kommer vi kicka off året med ett nytt nyhetsbrev – stay tuned.
  Elias Rosell
  2014: Det har varit väldigt roligt att börja skriva för Supermiljöbloggen. FN:s klimatrapport har varit en av årets viktigaste forskningsnyheter. Huvudbudskapet i rapporten är att vi behöver göra stora och omedelbara utsläppsminskningar för att inte riskera oåterkalleliga klimatförändringar. En av årets bästa, men inte så uppmärksammad, miljönyhet är det klimatpolitiska ramverk som den nya regeringen beslutat att införa och som ska säkra att Sverige minskar utsläppen i den takt som behövs för en global hållbar utveckling.
  2015: En kanske inte så vågad gissning är att det kommer att bli mycket om Vattenfall även under nästa år. Regeringen har sagt att Vattenfall ska avbryta ”den expansion av brunkol som Fredrik Reinfeldt har tillåtit”. Men Tysklands socialdemokratiska energiminister säger att det är viktigt för honom personligen att Vattenfalls kolkraftssatsning fortsätter och Sveriges energiminister Ibrahim Baylan (S) vill nu inte svara på frågor om hur det kommer att bli. Det sista ordet är nog inte sagt i denna fråga.
  Deniz Tütüncü
  2014: Känner stor glädje över att ha fått börja skriva för Supermiljöbloggen. Under året som gått har flera viktiga miljöbeslut tagits, som EU-nörd tänker jag främst på EUs energi- och klimatmål för 2030 som är viktiga, men som inte räcker hela vägen. När den internationella miljöpolitiken går trögt gläder de lokala initiativen ännu mer och förskolan Leonards cykelbuss kan vara år 2014 bästa (och sötaste) miljönyhet. Sverige visar vägen!
  2015: Nästa år bjuder på två stora miljöhändelser, den ena är att EU kommer att slutföra sitt handelsavtal med USA, det så kallade TTIP-avtalet. Avtalet kommer att ha stor påverkan på EU:s och därmed Sveriges miljöpolitik och det blir spännande att bevaka. Den andra stora händelsen är klimattoppmötet i Paris i december. Mötet tros bli ett nytt Köpenhamn och förhoppningsvis kan det lyfta klimatfrågorna på dagordningen.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra