Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Sverige 20-årsjubilerar ”New and Additional” med att bryta mot klimatkonventionen eller minska biståndet

  Oklara besked på mötet mellan svenska regeringsdelegationen till COP16 och civilsamhället om huruvida Sverige bryter mot Klimatkonventionens krav om att klimatfinansiering måste vara ”New and Additional” i samband med onsdagens finansministermöte i Bryssel eller nu droppat biståndsbudgeten.

  Under dagens möte på Miljödepartementet mellan den svenska regeringsdelegationen till COP16 och inbjudna representanter från svenska civilsamhället framkom Sveriges minst sagt anmärkningsvärda hållning till finansiering av utsläppsminskningar som skall diskuteras bland EU:s finansministrar i Bryssel imorgon.

  Förhandlingschef Anders Turesson presenterade att Sverige skall investera 8 miljarder som ”fast start” till 2012 men lämnade över frågan på om detta var New and Additional Money” till Susanne Jacobsson från UD som kommenterade på följande sätt:

  ”Det finns ingen internationell överenskommelse om vad nya pengar är trots att begreppet firar 20-årsjubileum. Från Sveriges utgångspunkt är det självklart att Sverige i alla fall uppfyller det internationella målet om 0,7 % BNI i bistånd”.

  Beskedet orsakade förvirring av flera skäl. Sverige har en uttalad praxis om bistånd på 1 % ända sedan flera mandatperioder tillbaka och endast ”New and Additional Money” får räknas som klimatfinansiering enligt klimatkonventionen. Antingen betyder beskedet alltså att Sverige bryter mot klimatkonventionen eller också att Sverige nu plötsligt har en biståndsbudget på 0,7% av BNI utan att ha kommunicerat detta.

  Ett sådant besked är i sig vidare djupt problematiskt av flera anledningar:

  1. Det är orimligt att mindre pengar skall läggas på fattigdomsbekämpning för att Sverige skall finansiera åtgärder för en klimatkris man själv varit med och orsakat.

  2. Det är oetiskt och vilseledande att ta politisk credd för en och samma summa flera gånger.

  3. Värst av allt är det dock kanske att om inte mer finansiering kommer på bordet kommer logiskt nog heller inte klimatfrågan komma närmare en lösning.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra