Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  ”Synd att det pågår en kampanj i Sverige som svartmålar tyskarnas Energiewende”

  Hallå där Per Bolund, Miljöpartiets ekonomiskpolitiska talesperson…

  …som på ett seminarium i dag förklarade att det är en farlig strategi för Sverige att inte hänga på länder som Tyskland och Danmark som har tagit långsiktiga politiska beslut om hur de vill ställa om sina energisystem. Men där KD:s Mats Odell på samma seminarium såg det tyska exemplet som ”skrämmande” och där Jan Johansson från SKGS såg att både Tyskland och Danmark har ”ett system vi ska se på med skräck”.

  Du lyfter ju fram energiomställningen i Tyskland och Danmark som någonting positivt, samtidigt som andra framställer det som skräckexempel, vad säger du om det?

  – Sanslöst tycker jag, väldigt märkligt. Jag var nere i Bader-Württemberg för bara  någon månad sedan och pratade med företagare som var väldigt positivt inställda till att det blir  allt mer vindkraftsel och solcellsel. Frågar man sen konsumenterna i Tyskland, som har fått, och kommer få, betala en hel del, så har energiomställningen fortfarande ett väldigt starkt stöd.

  – Så jag känner inte alls igen den här bilden av ett skräckexempel. Varken industrin eller konsumenterna i Tyskland verkar ju vilja bli räddade. Jag tycker det är väldigt synd att det pågår en kampanj just nu i Sverige som svartmålar tyskarnas Energiewende.

  Hur ser du på utsikterna att få till en snabbare energiomställning i Sverige. Är det S det mest hänger på?

  – Nej, de har redan landat. De är väldigt tydliga i riksdagen att det är 100 procent förnybart som gäller. Det är jag inte orolig för alls. Speciellt inte om vi hamnar i samarbete, då är jag väldigt trygg med att vi kommer att komma framåt i den här frågan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.