Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Vintern uppfattas inte alltid som den lättaste tiden att äta hållbart, men det finns i själva verket ett stort utbud av både varierande och klimatsmarta livsmedel. SMB guidar dig till det bästa årstiden har att bjuda – lokalt, säsongsbundet och vegetariskt!

    Även om vintern varit ovanligt varm i år har vi i norden fyra säsonger som det gäller att tänka på då man gör sina inköp. De flesta grönsaker och frukter finns tillgängliga i svenska matbutiker oavsett årstid, men det betyder inte att det är värt att köpa dem året om. Långa transporter är energikrävande och klimatbelastande. Genom att välja lokalt förminskar man produkternas transportsträcka och således deras utsläppsmängd. Bor du i Sverige, gäller det att i första hand välja svenskt, i andra hand nordeuropeiskt och i tredje hand sydeuropeiskt, enligt Naturskyddsföreningen Det är också bra att försöka köpa ekologiskt odlad mat, eftersom den inte besprutas och är skonsammare mot närmiljön.

    Säsongens produkter har den bästa smaken och näringsinnehållet, de är billigare och framför allt är de mera miljövänliga.  Genom att äta säsongsanpassad vegetarisk mat kan utsläppsmängden av växthusgaser halveras, vilket Supermiljöbloggen tidigare rapporterat om.

    En tumregel för att äta säsongsanpassat är att i första hand välja lokala frukter och grönsaker. Alla grönsaker kan du inte hitta lokalt på vintern men flera svenska rotfrukter går det att få tag på året runt! Dessutom är vintern den perfekta tiden för inlagt, syrat och torkat. Här bjuder vi på en liten guide att basera vintermåltiderna på! Alla dessa kan enligt Naturskyddsföreningen och Säsongsmat hittas lokalt i Sverige under vintermånaderna.

    Vinterguld i Sverige

    • Brysselkål
    • Grönkål
    • Rödkål
    • Vitkål
    • Jordärtskocka
    • Kålrot
    • Morötter
    • Palsternacka
    • Persiljerot
    • Fänkål
    • Potatis
    • Batat
    • Rotselleri
    • Rödbetor
    • Gul lök
    • Torkad svamp
    • Vinteräpple

    En del produkter kan vi inte odla i vårt klimat. Framför allt under vinterhalvåret importeras en stor mängd råvaror från Sydeuropa till Norden. Vill man äta importerat nu och då så se till att välja ekologiskt. Det skonar både miljön, klimatet och människorna i odlingsländerna! 

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.