Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  USA: Herbicidresistenta ogräs ett växande problem

  Nya siffror visar att herbicidresistenta ogräs fortsätter breda ut sig över åkrarna i nordamerika.

  Vi har tidigare skrivit om hur ogräs som utvecklat resistens mot främst glyfosat, den verksamma beståndsdelen i bland annat Monsantos bekämpningsmedel Roundup, har blivit ett allt större problem för jordbrukare i USA.

  Nu visar nya siffror från konsultföretaget Stratus att problemet fortsätter växa. Några siffror från deras rapport sammanfattar läget:

  • Andelen tillfrågade lantbrukare som rapporterar förekomst av herbicidresistenta ogräs ökade från 34% 2011 till 49% 2012.
  • Den totala rapporterade arean med resistens ökade från ca 16,5 miljoner hektar 2011 till ca 24,8 miljoner hektar 2012.
  • 27% av lantbrukarna har minst två resistenta arter på sin mark, 2010 hade endast 12% det.

  Stratus rapport handlar bara om resistens mot glyfosat men det är inte helt orimligt att anta att just den utvecklingen är exceptionell, inte på grund av bekämpningsmedlet i sig utan på hur snabbt användningen av det har ökat, och att det blivit den dominerande ogräsbekämpningsstrategin.  Bekämpningsmedelsresistens är komplext men det är uppenbarligen en dålig strategi att uppmuntra låta ett enda bekämpningsmedel med brett spektrum (dödar ett stort antal arter av ogräs) bli alltför dominerande, mångfald är i allmänhet mer hållbart och det gäller även ogräsbekämpningsmetoder.

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.