Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  President Joe Biden fortsätter sin klimatsatsning med en massiv satsning på havsbaserad vindkraft längs med USA:s kuster. Processen med att identifiera federala vatten som ska hyras ut till vindkraftsutvecklare till år 2025 ska nu påbörjas. Det är ett välkommet besked, men omställningen behöver gå snabbare.

  Biden-administrationen tillkännagav i veckan en plan för att utveckla storskaliga vindkraftparker till havs, den första långsiktiga strategin från regeringen för att producera el från offshore-turbiner. Det rapporterar New York Times. Sju områden som representerar nästan hela USA:s kust kommer att utvecklas för vindkraftparker till havs. När inrikesminister Deb Haaland talade vid en vindkraftsindustrikonferens sa hon att hennes avdelning siktar på att hålla hyresförsäljning av federala vatten i Mexikanska golfen, Maine-golfen och utanför kusten i de mellersta atlantiska staterna, North Carolina och South Carolina, Kalifornien och Oregon, till vindkraftsutvecklare år 2025.

  Uttalandet kom månader efter att administrationen godkänt landets första kommersiella havsbaserade vindkraftpark utanför Martha’s Vineyard i Massachusetts. På västkusten har administrationen godkänt att öppna två områden utanför Kaliforniens stränder för kommersiell vindkraftsutveckling. Sammantaget representerar åtgärderna den mest kraftfulla insats som någonsin gjorts av den amerikanska regeringen för att främja havsutveckling, något inrikesminister Haaland betonade:

  Inrikesdepartementet lägger nu fram en ambitiös färdplan när vi avancerar administrationens planer för att möta klimatförändringar, skapa bra betalande jobb och påskynda nationens övergång till en renare energiframtid.

  President Biden har förbundit sig att minska USA:s utsläpp av fossila bränslen med 50 procent från 2005 års nivå till år 2030 genom att utforma policyer för att främja användningen av elfordon och ren energi som vind- och solenergi. I synnerhet har administrationen utlovat 30 000 megawatt havsvind i USA till 2030.

  I veckan blev det även klart att den svenska regeringen satsa mer på havsbaserad vindkraft vill underlätta utbyggnaden av havsbaserad vindkraft, genom att bygga ut kraftnätet till områden inom Sveriges sjöterritorium där det finns förutsättningar att anlägga havsbaserad vindkraft. Vilket ska minska kostnaderna för att ansluta anläggningar för elproduktion i havet. Det ska också skapa jämnare förutsättningar mellan vindkraft på land och till havs och satsningen ska öka tillgången till el i södra Sverige. Utbyggnad av havsbaserad vindkraft förväntas vara ett viktigt bidrag till att målen om förnybar elproduktion till 2040 nås och bidrar även till att möta den ökade efterfrågan på el i framtiden.

  Dessa satsningar är positiva inom ett område som varit eftersatta trots sin potential. Mer så och snabbare.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.