Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Utkastförbud för mer hållbart fiske i Skagerrak

  I Skagerrak har Danmark, Sverige och Norge kommit överrens om att det ska vara utkastförbud av fisk. Som en följd av detta kommer nu krav på mer selektiva fiskeredskap skriver Havs- och Vattenmyndigheten i ett pressmeddelande.

  Utkastförbudet innebär att all fisk som fångas ska föras i land och räknas för att kunna föra in i respektive fiskarts kvot. Då kan det vara en bra idé att ha nya redskap som inte fångar alldeles för mycket bifångst. Att förbjuda utkast är en del i ledet att minska överfisket genom selektiva fiskeredskap och på så sätt förhoppningsvis stärka bestånden och bidra till ett mer hållbart fiske.

  De nya reglerna innebär bland annat att den generella maskstorleken i trål ökas från 90 till 120 millimeter. Riktat kräft- och räkfiske endast bedrivas med trål som är försedd med rist, ett slags galler som sållar och sorterar ut den icke önskvärda delen av fångsten.

  Från HaV.

  Havs- och Vattenmyndigheten har även en informationssida där man samlar all information om utkastförbudet här.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.