Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Vad hände med miljöfrågan i valet?

  Foto: Holger Ellgaard

   
  Vad som hände med miljöfrågan i valet? SVT har släppt en omfattande rapport om väljarnas tankar kring svensk politik och sitt röstande. Rapporten bygger på enkätsvar från nästan 13 000 personer runt om i Sverige med fokus på Stockholm, Lund, Göteborg och Sundsvall.
  Miljöfrågan långt ned på agendan
  Som Johan Rockström, chef på Stockholm Resilience Center, skrev i SvD Opinion  (11/9) har varken miljö eller klimat stått särskilt högt upp på dagordningen under valrörelsen. Det bekräftar nu också SVTs rapport. Av 19 föreslagna ämnen rankas miljöfrågan på plats tio.  Dock ska det påpekas att hela 36 % av väljarna ansåg att miljöfrågan är av mycket stor betydelse, vilket är en toppnotering sedan valet 1998, men med en ökning på endast två procentenheter sedan 2010.
  ”Energi och kärnkraft” hamnar på plats 16 av 19. Vad väljarna anser om ”energi och kärnkraft” är svårtolkat eftersom det både kan tolkas som förnybar energi och kärnkraft, men sedan valet 2006 anser färre att det är en fråga av mycket stor betydelse. Topplaceringarna gick till skola, vård och svensk ekonomi.
  Miljöfrågan viktigast för miljöpartister
  Miljöpartistiska väljare att miljöfrågan är den viktigaste frågan, medan Centerpartiets väljare (vars slogan har varit ”alliansens gröna röst”) rankar miljöfrågan som den fjärde viktigaste. Miljön hamnar på sista plats för Sverigedemokraternas väljare, med Moderaterna bara snäppet över.
  Energi och kärnkraft hamnar generellt som minst viktiga frågan, vilket är intressant när energiomställningen är en av våra viktigaste klimatfrågor. Miljöpartiets väljare sticker ut och placerar energifrågan på sjätte plats men sen är det ett glapp till Centerpartiet som placerar frågan på elfte plats av 19 möjliga. Minst viktig är frågan för Sverigedemokraterna åtföljda av Socialdemokraterna.
  Bästa miljöpolitiken
  Den bästa miljöpolitiken tycker väljarna förs av Miljöpartiet som får 42 procent av rösterna, på andra plats med 20 procent kommer Centerpartiet. På tredje plats kommer Socialdemokraterna (tio procent), på fjärde plats Moderaterna (sex procent) och Vänsterpartiet (fyra procent) på femte plats.
  Naturskyddsföreningen har granskat riksdagspartiernas miljöambitioner och löften. Enligt dem har Miljöpartiet bästa miljöpolitiken men på en tydlig andra plats kommer Vänsterpartiet och Centerpartiet halkar ner på fjärde plats efter Folkpartiet. Moderaternas miljöpolitik får däremot bottenplacering av Naturskyddsföreningen.
  Det finns nu enorma möjligheter att ta tag i en grön omställning, klimatförändringarna är ingenting långt bort i tiden, den är redan här och vi kan inte vänta. Det ligger nu ett stort ansvar på den nya regeringen.

  Hej SMB-läsare!
  Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Hej SMB-läsare!
   Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra