Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    ”Vag och fluffig” – Roswall får vänta på godkännande

    Jessika Roswall (M) utfrågas under parlamentsförhör i Bryssel Foto: Virginia Mayo/AP/TT

    I veckan startade utfrågningen av EU:s 26 kommissionärskandidater. På tisdagskvällen var det dags för den svenska Jessika Roswall (M) att utfrågas kring 25 olika miljöpunkter under ett tre timmars lång livesänt parlamentsförhör. SMB har bevakat förhöret på distans. 

    I juli nominerade svenska regeringen den tidigare EU-ministern Jessika Roswall (M) till posten som svensk EU-kommissionär inför den kommande mandatperioden . Det var under tisdagskvällen som Roswall, nominerad till EU-kommissionär med särskilt ansvar för miljö, vatten och cirkulär ekonomi, utfrågades om 25 olika miljöfrågor under ett tre timmar långt parlamentsförhör i Bryssel. Roswall är långt ifrån den enda kommissionären som ska godkännas i Ursula von der Leyens andra kommission. Totalt 26 EU-kommissionärer ska utfrågas innan de kan tillträda sina poster.

    Jessika Roswall är den första kandidaten som inte blev godkänd efter tisdagens EU-förhör. Trots att Roswalls egen partigrupp, EPP (där M och KD ingår) röstade för att godkänna kandidaturen var flera andra av ledamöterna i Europaparlamentet inte särskilt imponerade av hennes insatts, rapporterar Politico.

    “Ingen uppgift är viktigare” 

    Anförandet inför Europaparlamentets ledamöter startar med att Jessika Roswall berättar att hennes politiska uppdrag är att skapa långsiktiga förändringar för EU-invånare, särskilt när det kommer till miljöfrågor och konsumenträttigheter. 

    – Mitt budskap är klart: det finns ingen uppgift som är viktigare än att leverera tydliga resultat som skyddar naturen och klimatet, skapar verkliga fördelar för våra medborgare och ger riktiga ekonomiska möjligheter för vår industri, säger Roswall.

    I sitt anförande lovar Roswall även att se till att EU:s ”gröna deal” ska bli en  bra”deal” för företag. Skulle hon bli nominerad ska EU i högre utsträckning involvera privata aktörer för att finansiera naturvård och införliva skyddsåtgärder mot klimatförändringar. Samtidigt menar Roswall i sitt anförande att ska det vara enklare att genomföra lagar på EU-nivå, utan att kompromissa med miljöskydd och hälsa.

    PFAS och vattenresiliens återkommande ämnen i utfrågningen

    Under den nästan tre timmar långa utfrågningen får Roswall frågor om bland annat förbud av farliga kemikalier i EU, vattenförvaltning, jordbruk, vindkraft och hur svenska regeringen ska leva upp till EU:s klimatmål.

    Som en del av EU:s övergång till en cirkulär ekonomi menar Roswall även att hon ska skärpa reglerna för användning av PFAS. Evighetskemikalien PFAS återfinns i kosmetikaprodukter och kläder. Kemikalien är skadlig för både miljö och människors hälsa.

    – Jag vill förbjuda användandet av PFAS i konsumentprodukter, säger Roswall.

    Hon poängterar även att ersättningsalternativ redan undersökts och att hon vill fortsätta samarbeta med både forskningsinstitut och industrin för att hitta alternativ. Under förhöret frågar svenska EU-parlamentarikern Helén Fritzon (S) frågar Roswall vad hennes tidsplan på att förbjuda PFAS i konsumentprodukter är, varpå Roswall menar att hon inte har någon tidsplan.

    – Jag hade som svensk verkligen önskat att Roswall gav tydliga och konkreta svar. Men jag måste säga som det är – det blev en afton med upprepningar av färdiga allmänt hållna svar, säger Heléne Frizton till DN.

    I samband med det kraftiga regnovädret som drabbat södra och östra Spanien i dagarna, där hundratals människor omkommit i katastrofen, lyfter flera av ledamöterna i parlamentet frågor om vattenresiliens. Vattenresiliens berör samhällets förmåga att snabbt kunna anpassa sig till situationer där vattentillgång är begränsad.

    Framförallt handlar frågorna till Roswall om hur hon tänker säkerställa att alla medlemsländer har tillgång till rent vatten i framtiden. Ledamöterna undrar även hur hon planerar att stötta jordbruksverksamhet i händelse av vattenbrist och hur EU ska hantera alltmer extrema väderförhållanden.

    – Att vi pratat så mycket om vatten idag handlar om att vi befinner oss i ett akut läge, säger Roswall.

    Hon trycker på gemensamma lösningar för att säkra vattenförsörjningen, att EU måste använda sig av innovation, införliva en hel del lagstiftning och investera i vatteninfrastruktur för att tackla problemet.

    Kritiken mot Roswall: ”Vag och fluffig”

    Samtidigt fortsätter flera av ledamöterna i Europaparlamentet fråga om Roswalls plan för en katastrofsituation. 

    – Hur ska man kunna stärka det förberedda arbetet för katastrofer som i Valencia? frågar spanska EU-parlamentsledamoten Susana Solis Pérez.

    Roswall svarar att hon inte kan gå in på alla detaljer för tillfället. 

    – Jag har tagit upp vattenfrågan i flera av mina svar redan, säger Roswall när ännu en ledamot frågar om konkreta åtgärder för vattenpolitiken. 

    Innan tisdagskvällen har Roswall kritiserats för att hon inte har varit övertygande nog i de förmöten som hållits innan parlamentsförhöret.

     – Orosmolnen är framför allt att hon varit för vag och fluffig och inte tillräckligt övertygande i de förmöten hon haft, säger Emma Wiesner (C), som är en av sex svenska ledamöter i miljöutskottet.

    Farhågorna inför utfrågningen införlivades efter att ledamöterna i slutet av utfrågningen samlades för att resonera om huruvida Roswall kunde godkännas. Flera uppfattade henne som alldeles för otydlig i flera svar. Jonas Sjöstedt (V) menar att regeringen bör ta tillbaka Roswalls kandidatur.

    – Jag är besviken. Hon är inte den miljökommissionär som EU eller klimatet behöver, säger Sjöstedt.

    Skarpa frågor om svenska regeringens klimatpolitik

    – Att skydda miljön innebär att man anpassar sig till miljön, hur ska du förklara detta till din partifamilj? frågar franske Europaparlamentsledamoten Pascal Canfin. Canfin är kritisk till svenska regeringens agerande i omröstningen av den omstridda naturresutaureringslagen.

    Svenska regeringen röstade nej till naturrestaureringlagen som klubbades igenom tidigare i år. Lagen ska restaurera 20 procent av EU:s land och hav till 2030 och alla ekosystem som i behov till 2050. Regeringens ställningstagande i omröstningen har mött omfattande kritik från flera miljöorganisationer, däribland Naturskyddsföreningen

    – Vi har den här lagen och jag kommer göra mitt yttersta för att få den verkställd. Kan ni lita på mig med detta? Ja, det kan ni. Jag kommer hit som kommissionärkandidat, inte som svensk ambassadör, säger Roswall under utfrågningen.

    Jonas Sjöstedt (V) var även en av de som riktade skarp kritik mot den svenska regeringens agerande när det kommer till miljöpolitik. SMB sammanställde i oktober en lista över Tidöregeringens klimatpolitik, som Sjöstedt i sin fråga till Roswall kallar för en “historisk nedmontering av klimat- och miljöfrågor”.

    – Det är denna regeringens förtjänst att Sverige inte når EU:s miljömål. Hur tycker du att den svenska regeringens politik har varit? frågar Sjöstedt. 

    Roswall menar att hennes roll endast handlar om att driva EU:s miljöarbete.

    – Det här arbetet handlar om att vi tillsammans ska bedriva miljöarbete i den riktlinjer vi beslutat om, svarar hon.

    Ledamöter från ytterhögern och vänstern ville rösta ned Roswall. Företrädare från progressiva förbundet av socialdemokrater (S&D) i Europaparlamentet träffas idag för att bestämma hur de ska gå vidare i frågan.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.