Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Valarna blir fler – bra för klimatet

  En omfattande vetenskaplig studie visar att de stora valarna blir allt fler, vilket är positivt för havets ekosystem och för klimatet.
  Studien, som publicerades i Frontiers in Ecology and Environment, visar att antalet av de tolv stora bardvalarna samt tandvalen kaskolett är på uppgång i världshaven. Valarna gödslar havsbottnen, vilket gör att det växer mer ju fler valar som finns. Det ökar i sin tur fotosyntesen och syreproduktionen i haven, vilket är bra för klimatet. De rör också runt kallt vatten när de simmar, vilket reglerar havets temperatur.
  Totalt 1,5 miljoner valar beräknas simma runt i havet. Det är endast 28 procent av antalet valar jämfört med tiden före det kommersiella valfisket. Att valarna äntligen blir fler beror på det förbud mot kommersiell valfångst som antogs 1986.
  Forskarna bakom studien är optimistiska, och menar att havet om 150 år kan fungera normalt igen på grund av valarnas återkomst.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.