Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Vänsterpartiet stödjer Rockströms förslag – Sverige borde bli första fossilfria nationen i världen

  Foto: jensholm.se

  Skulle garanterat inspirera andra länder att anta en ambitiösare miljö- och klimatpolitik, menar Jens Holm, partiets klimatpolitiska talesperson.

  Supermiljöbloggen har mejlat representanter för samtliga riksdagspartier för att höra hur de ser på det förslag som Johan Rockström lyfte upp i veckan. Johan Rockström, som är professor i miljövetenskap och chef för Stockholm Resilience Centre, skrev i veckan ett längre inlägg där han bland annat föreslår ett nytt svenskt klimatmål.

  Vi behöver en ny berättelse för Sverige. Denna är av global betydelse, eftersom vi är ett så viktigt föredöme för många länder i världen. Tänk om vi kunde, i en partiövergripande överenskommelse, slå fast att Sverige skall bli världens första helt fossilfria välfärdsnation (till 2030!). Det skulle (1) skapa stor entusiasm och kreativ kraft i Sverige (inte minst näringslivet skulle få sig en rejäl positiv skjuts), men också (2) skicka otroligt starka signaler internationellt.

  Först ut att svara på Supermiljöbloggens fråga är Jens Holm, klimatpolitisk talesperson och riksdagsledamot för Vänsterpartiet. Han skriver:

  Intressant förslag som vi stödjer. Om Sverige skulle sätta en sådan ambitiös ambition skulle det garanterat inspirera andra länder att anta en ambitiösare miljö- och klimatpolitik. Det är vad som behövs just nu; att världens industriländer tar sitt historiska miljöansvar.

  ___

  Övriga riksdagsledamöter som kontaktats är Matilda Ernkrans (S), Johan Hultberg (M), Stina Bergström (MP), Kristina Yngwe (C), Lars Tysklind (FP), Magnus Oscarsson (KD) och Martin Kinnunen (SD).

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra