”Var försiktig med oliver, avokado och nötter”
Vilka vegetariska matvaror är egentligen bäst för klimat och miljö? Svenska och ekologiska baljväxter och grönsaker får högt betyg i WWF:s nya vegoguide. Avokado, banan, oliver, kokos och nötter bör däremot bara ätas om de är ekologiskt odlade.
WWF har sedan tidigare Köttguiden och Fiskguiden, som hjälper svenska konsumenter att orientera sig i den snåriga livsmedelsdjungeln. Nu när allt fler vill käka vegetariskt eller veganskt kompletteras guiden med en genomgång av flera andra matvaror: vegoprotein, grönsaker, rotfrukter, baljväxter, nötter och frukt.
Resultatet har tagits fram tillsammans med forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet. De olika livsmedlen bedöms utifrån fyra aspekter: klimatutsläpp, biologisk mångfald, bekämpningsmedel och vattenanvändning.
I toppen hittas bland annat ekologiska äpplen, ekologiska baljväxter och svenska vildväxande bär. Även de flesta grönsaker och spannmål får godkänt, men grövre grönsaker, rotfrukter och potatis är extra bra. Alla typer av vegokött är också mycket bra alternativ, oavsett om de är baserade på soja-, ärt- eller svampprotein.
Några populära matvaror får märkningen ”orange ljus”, vilket innebär att produkten orsakar stora miljöproblem. Dessa bör inte ätas i stora mängder och kan gärna ersättas med bättre alternativ.
Bland livsmedlen som får orange märkning finns bland annat exotiska frukter som banan, kokos, dadlar och mango. Även oliver, konventionellt odlade nötter, sparris och avokado bör ätas med varsamhet. Det största problemet med de orangelistade varorna är oftast att de kräver mycket vatten och besprutningsmedel. Dessa livsmedel bör därför ses som lyxigare sällanköp, där det är extra värt att lägga några kronor på en ekologisk märkning.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till