Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Världsbanken slutar stödja kolkraftverk

  I veckan meddelade Världsbanken att investeringar till kolkraft ska fasas ut. Kanske är det ett steg närmare bankens plan för att förse världens fattiga med hållbar energi.

  Under 2010 spenderade Världsbanken 12 miljarder USD, eller en tredjedel av sin energibudget på fossilprojekt, bland annat för ett lån på 3,7 miljarder USD till företaget Eksom som bygger kolkraftverk i Sydafrika. Sedan 2008 har en fjärdedel av bankens investeringar gått till fossilprojekt. Men nu är det slut på detta.

  Enligt ett utkast till strategidokument ”Towards a Sustainable Energy Future for All” ska banken inte längre stödja kolkraftsprojekt, , förutom i undantagsfall när det kan vara berättigat för att tillgodose grundläggande energibehov. Istället ska banken satsa mer på naturgas, eftersom klimatpåverkan är ungefär hälften så stor jämfört med kol. Tidigare i år så försvarade dock Världsbankschefen Jim Yong Kim satsningar på kolkraft i utvecklingsländer, eftersom kolkraft är en fortsatt billig och tillgänglig resurs för en energihungrig värld.

  Världsbankens åtagande att fasa ut stöd till kolkraft kom dagen efter Obamas klimatplan, enligt vilken USA ska fasa ut investeringar till kolkraftverk utomlands och uppmanade multilaterala banker att göra detsamma. Åtagandet kommer även som en del av FN:s satsning på ”Sustainable Energy For All”. Ca 1,2 miljarder människor i världen saknar tillgång till elektricitet, och ytterligare 2,8 miljarder människor är beroende av ved, kol, och dynga för matlagning och uppvärmning. Detta skapar sin tur problem med luftföroreningar inomhus vilket orsakar 4 miljoner dödsfall varje år, och är främsta dödsorsaken i utvecklingsländer.

  Enligt International Energy Agency utgör kolkraft en tredjedel av världens totala energiförbrukning, och beräknas till 2050 fördubblas om vi fortsätter på inslagna vägen. Kanske kan Världsbanken åtagande bidra till att sakta ner kolkraftsutvecklingen.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra