Världsbanken varnar för klimatkatastrof!
Om vi fortsätter som nu så kommer jorden att vara cirka 4 grader varmare när dagens tonåringar är i 80-års åldern. 50 miljoner människor riskerar att få sämre tillgång till vatten när glaciärerna i Sydamerika har smält. Delar av Mellanöstern riskerar att bli obeboeliga på grund av hetta. Stora mängder av den kraftiga växthusgasen metan riskerar att frigöras i Ryssland.
Världsbanken skriver i sin nya rapport ” Turn down the heat” att de utsläpp som gjorts och planeras innebär att den globala uppvärmningen kommer att stiga med minst 1,5 grader jämfört med innan industrialismen. Redan en uppvärmning på 1,5 grader kommer att få effekter som mer allvarlig torka, ökad risk för skador från stormar och att miljontals människor behöver anpassa sig till ett stigande hav. Världsbanken varnar för att om vi inte minskar utsläppen så kommer planeten att vara två grader varmare vid mitten av århundradet och fyra grader varmare eller mer när dagens tonåringar är i 80-års åldern.
Världsbanken har i denna rapport tittat närmare på konsekvenserna av klimatförändringarna för Latinamerika och Karibien, Centralasien och Östeuropa och Mellanöstern och Nordafrika.
För Latinamerika så varnar Världsbanken för att stigande temperatur kommer innebära att glaciärer krymper i bergskedjan Anderna. Det skulle till en början innebära mer vatten till människor i närheten och öka risken för översvämningar. Men efter några decennier så kommer det istället att vara en risk för torka. Vattnet från glaciärerna är viktiga för cirka 50 miljoner människor. Om inte klimatförändringarna hejdas så kan de flesta glaciärer i Anderna vara borta vid slutet av århundradet. Dessutom så riskeras att stora skogsområden går förlorade på grund av ökad värme och hetta. I Karibien så kan fisket minska med upp till hälften på grund av surare och varmare hav.
I det redan varma Mellanöstern och Nordafrika så varnar rapporten för att ökad extremhetta kommer att göra delar obeboeliga och minska tillgången för jordbruksmark. Stigande temperaturer kan också öka risken för konflikter och tvinga fler människor att fly.
Cirka två tredjedelar av Centralasiens glaciärer kan vara borta vid slutet av århundradet. I Centralasien så kan en ökad uppvärmning leda till att mer permafrost smälter och den kraftiga växthusgasen metan frigörs, vilket kommer att öka uppvärmningen ännu mer i en farlig spiraleffekt. Om temperaturen fortsätter att stiga med cirka två grader så kommer utsläppen av metan från permafrosten i Ryssland sannolikt öka med 20-30 %.
Detta är den tredje rapporten från Världsbanken i ” Turn down the heat”-serien. Den första rapporten som kom 2012 handlade om de globala effekterna om temperaturen ökar med fyra grader. Den andra rapporten som kom 2013 fokuserar på Afrika, östra och södra Asien.
Världsbanken skriver att de genom investeringar i förnybar energi och energieffektivisering arbetar för en minskad klimatpåverkan. Världsbanken har blivit kritiserade för att den investerar mycket i fossil energi, men säger nu att de ska satsa mycket på förnybar energi.
Behovet av att minska klimatpåverkan från energisektorn är något som FN:s klimatpanel IPCC håller med om. I sin senaste rapport skriver de att utsläppen från energisektorn måste minska till åren 2040-2070 med 90 procent eller mer från nivåerna år 2010. IPCC skriver även att om vi skjuter upp minskningar av utsläppen till efter 2030 så blir det betydligt svårare att hålla uppvärmningen under två grader.
Det är något som regeringen borde ta till sig av. Som Supermiljöbloggen rapporterade om igår så välkomnar regeringen Vattenfalls brunkolsförsäljning. En sådan försäljning skulle innebära att Vattenfalls egna koldioxidutsläpp minskar med 65 miljoner ton. Men som Vattenfalls förre vd Øystein Løseth sade till klimatmagasinet Effekt:
– Det är klart att om det är så att vi säljer, och det blir någon annan som tar över, då blir utsläppen totalt sett inte mindre.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till