Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Varmare klimat hotar livsmedelsförsörjningen i hela världen

  Foto: Pezibear från Pixabay

  Det allt varmare klimatet utgör en påtaglig risk för hela världens livsmedelsförsörjning, enligt en forskningssammanställning som Stockholm Environmental Instititute, SEI, nu lägger fram. Hotet omfattar såväl utvecklingsländerna som den rika världen – och Sverige pekas ut som en av de särskilt utsatta nationerna på grund av det höga importbehovet av mat.

  SEI har i sin forskningssammanställning koncentrerat sig på att studera sex av de stora handelsgrödorna majs, ris, vete, soja, sockerrör och kaffe och hur skördarna av dessa kan se ut vid seklets slut, med utgångspunkt från IPCC:s scenarier. Endast en av dessa, vete, bedöms kunna öka i produktion med 14 procent, men ändå kan påverkan på den internationella handeln med vete bli stor och problematisk som en följd av USA:s stora roll som producent.

  De båda huvudsakliga kaffeslagen Arabica respektive Robusta minskar stort i produktion när värmen ökar på de höga latituderna där de odlas, med 45 respektive 24 procent. Ekot rapporterade nyligen hur delstaten Sao Paulo i södra Brasilien upplever den värsta torkan på 90 år, vilket drabbar kaffebönderna hårt. Brasilianska myndigheter varnar nu för att landet allt oftare får svårare och mer ihärdiga torkperioder. Vattenbrist, som förut inträffade med 50 till 100 års mellanrum, sker nu vart och vartannat år, enligt miljöorganisationer som Ekot pratat med.

  För sockerrör är siffran -59 procent, för den viktiga fodergrödan sojabönor minus sju procent, majs -27 och ris minskar med åtta procent.

  Problemet kan bara lösas genom internationellt samarbete, påpekar forskaren Kevin M Adams i ett inslag i morgonekot i P1.

  Det har varit en utbredd uppfattning att det huvudsakligen är utvecklingsländerna som är utsatta, vilket rapporten alltså tillbakavisar. Även rika länder är till exempel starkt beroende av stor livsmedelsimport från USA, Kina och Brasilien som utpekas som nyckelländer i det avseendet.

  Till dessa hör Sverige, som ju under de senaste decennierna upplevt en påtaglig minskning i självförsörjningsgraden, till idag cirka 50 procent inom livsmedel. Denna situation har ifrågasatts allt mer, inte minst efter de senaste årens sämre skördeutfall på grund av torka, värmeböljor och skyfall. Rapporten från SEI lär inte minska debatten.

  Detta är särskilt problematiskt för importörer som är beroende av den här handeln… (med länderna ovan). Nyckelexempel är Central- och Latinamerikanska, samt karibiska nationer som är beroende av USA, och länder i Asien och Afrika som importerar föda från Kina. Små utvecklingsländer bland ö-nationerna och små länder med stark global integration, som Singapore och Sverige, är också speciellt känsliga” heter det i institutets pressmeddelande om studien.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra