Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Vattenfalls vd svarar på kolkritiken

  Öppet brev till Fores vd.
  Nyligen publicerade Supermiljöbloggen ett öppet brev från Mattias Goldmann, vd på tankesmedjan Fores, som riktar sig till Magnus Hall, sedan drygt två månader tillbaka Vattenfalls vd och koncernchef. I brevet skriver Mattias Goldmann bland annat:

  Hur kan det vara ekonomiskt attraktivt att satsa på något som Sveriges regering, EU och världen som helhet är så rörande enig om att vi ska fasa ut? Ska vi klara tvågradersmålet, som världens samlade regeringschefer ju beslutat, måste huvuddelen av kolet ligga kvar i backen – att då nu starta nya kolgruvor känns ju inte särskilt framtidssäkrat, eller hur?
  I dag kom ett svar från Magnus Hall, också det i form av ett öppet brev, som i sin helhet kan läsas här (pdf). Brevet avslutas på följande sätt:

  När det gäller dagbrotten och brunkolet, som är bakgrunden till ditt brev, så tror jag att många svenskar delar den bild som du målar upp, dvs att ”vi vill inte ha fossila bränslen”. Men verkligheten i Tyskland är inte så enkel. Tyskland kommer att vilja ha en trygg och stabil energiförsörjning även framöver. Därför är det en knepig situation när man dels har valt att fasa ut kärnkraften, dels vill undvika ett alltför stort importberoende av rysk gas och dessutom har en billig, inhemsk resurs som skapar många arbetstillfällen i form av brunkol.
  För mig handlar detta om två frågor. Den ena frågan gäller tysk energiförsörjning och det är en fråga för de tyska politikerna och det tyska folket. Den andra frågan gäller ägandet av brunkolet och Vattenfalls strategi framöver.
  Som du säkert känner till så har vi kommunicerat att vi ser över den framtida ägarstrukturen för den tyska brunkolsverksamheten. Det är ett steg på vägen för att minska Vattenfalls koldioxidutsläpp.
  Jag tror, precis som du, på en ljus framtid för Vattenfall. Den kommer till stor del handla om förnybart. Den kommer att bygga på en nära kontakt med våra kunder, det viktigaste vi har. Och även om vi har en del orosmoln på himlen med tuffa ekonomiska utmaningar framför oss så finns det ljusglimtar. Ett sådant framtidsområde är elbilsutvecklingen. Eftersom jag har förstått att du är en elbilsentusiast, så vill jag gärna höra mer om dina tankar inom detta område. Du kommer få en inbjudan hit till kontoret i Solna inom kort – passa gärna på att snabbladda bilen när du besöker oss!

   
  ***
  Brevet från Mattias Goldmann publicerades ursprungligen i Greenpeace bok Bästa boken om Sveriges sämsta idé.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.