Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  V:s klimatpolitiska talesperson lämnar

  Jens Holm, klimatpolitisk talesperson för Vänsterpartiet Foto: Vänsterpartiet, Fotograf: Agnes Stuber

  Vänsterpartiet har fått stark kritik för omkast i klimatpolitiken. Jens Holm, som länge varit partiets starke man i klimatfrågor, avslutar nu sitt uppdrag med hänvisning till ledningens nya linje.

  Holm har tidigare aviserat att han lämnar riksdagen i samband med höstens val. Ny klimatpolitisk talesperson blir Elin Segerlind, som redan är en väletablerad miljöpolitiker i egenskap av miljöpolitisk talesperson.

  Rockaden kan ses i ljuset av Vänsterpartiets förändrade klimatpolitik. Inför förra valet fick V höga betyg i miljöorganisationernas partigranskningar, men sedan dess har politiken tagit en ny riktning.

  Från att tidigare har drivit en bredd av klimatåtgärder fokuserar nu Nooshi Dadgostars partiledning enbart på industrin, samtidigt som andra klimat- och miljöåtgärder saknas. Läckta interna dokument visar hur ledningen uppmanar partiet att inte prata om livsstilsförändringar och miljöpåverkan från köttkonsumtion och annan privat konsumtion.

  Det största bottennappet kom när V gick samman med KD, SD, L och M om att sänka skatten på bensin och diesel. SMB:s oberoende krönikör Mattias Goldmann skriver att V, liksom flera andra partier, driver en slags plånbokspopulism gentemot väljarna.

  Förändringen har också fått stor intern kritik i partiet, bland annat genom ett medlemsupprop i höstas. Konflikten märktes även på vårens kongress, där Jens Holm var en av förespråkarna för en bredare klimat- och miljölinje.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.