Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Positiva nyheter

  Massdemonstrationer för klimatet när Australien öppnat upp

  Innan coronapandemin fick Fridays For Futurerörelsen gator över hela världen att fyllas med miljontals unga som strejkade för klimatet. Det har funnits en rädsla att pandemin med restriktioner och lockdowns skulle få folkrörelsen att dö ut. Nu har motsatsen bevisats – i Australien strejkade i fredags tiotusentals unga.

  Under fredagen var klimatstrejkarna tillbaka på gatorna i Australien, enligt School Strike for Climates instagramkonto var det över 50 000 som strejkade varav 20 000 deltog i Melbourne och 10 000 i Sydney. Totalt strejkades det på 47 platser i landet.

  I Australien har coronapandemin sett betydligt annorlunda ut än i Europa. Landet har totalt haft 910 dödsfall mot Sveriges 14 366, även om Australien har långt mer än dubbelt så många invånare. Därför hålls samhället mer öppet där, även om de håller gränserna stängda – något som kan fortsätta till mitten av 2022.

  Demonstranterna vände sig mot regeringens investeringar i fossilindustrin, och speciellt mot att den australiensiska regeringen ska investera nästan fyra miljarder kronor i ett gaskraftverk. Samtidigt går endast två procent av återhämtningsinvesteringarna till gröna investeringar.

  På många av de skyltar som demonstranterna hade går det att läsa om hur de ser sitt land stå i lågor av de allt värre skogsbränderna. Frustrerande nog för de unga strejkarna är att Australien samtidigt är bland de länder i världen med högst koldioxidutsläpp per capita i världen (16,88 ton mot svenskarnas 4,27 ton). Australien är även ett av de länder i världen som exporterar mest kol och fossilgas, under 2017 var landet världens fjärde största producent av kol.

  När flera andra länder skärpte sina klimatlöften under klimatmötet Joe Biden bjöd in till i april, valde Australien till mångas besvikelse att inte vässa sin klimatpolitik. Den australienska regeringens mål och politik är minst sagt bristfällig. Enligt The Climate Change Performance Index, som har rankat de länder som tillsammans ansvarar för mer än 90 procent av växthusgasutsläppen utefter klimatpolicys, hamnar Australien på sista plats – efter länder som Saudiarabien och Ryssland (!).

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.