Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Positiva nyheter

  Snabb återhämtning efter förbud mot bottentrålning

  Förbud mot bottentrålning ger snabbt positiva effekter i tropiska vatten. I en ny studie ökade antalet bottenlevande organismer med flera hundra procent på bara två och ett halvt år.

  Den glädjande nyheten bygger på en studie utförd i Hong Kong, rapporterar Natursidan. När forskargruppen mätte skillnaderna i biologisk mångfald före och efter ett lokalt förbud mot bottentrålning fann de att området oväntat fort hade återhämtat sig från den destruktiva fångstmetoden. 76 procent fler arter hittades, samtidigt som antalet enskilda individer ökade med 235 procent.

  Liknande resultat har påvisats på fler platser runtom i världen, bland annat i Skottland som 1984 införde trålningsförbud i ett marint område som då var en hårsmån från ekologisk kollaps.

  Bottentrålning är en mycket vanlig fiskemetod som kan liknas vid kalhuggning av havsbotten. Målet med bottentrålningen är ätbara fiskar och skaldjur som lever nära botten, men även stora mängder av andra organismer fångas upp som onödig bifångst.

  I Sverige är bottentrålning tillåtet även inom skyddade områden.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.