Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Svenskar köper allt mer vatten på flaska, trots att vanligt kranvatten både är billigare och mycket bättre för miljön. Nu har Göteborgs stad beslutat att framöver endas använda vatten från kranen.

    Beslutet bygger på att Göteborg från och med nu inför hållbarhetscertifieringen Kranmärkt i kommunen. Syftet med certifieringen som initierats av branschorganisationen Svenskt Vatten, är att uppmärksamma verksamheter som endast använder kranvatten.

    Idag dricker svenskar allt mer flaskvatten trots att Sveriges kranvattenkvalitet är bland de bästa i världen. Enligt en undersökning från Sveriges Bryggerier ökade konsumtionen av flaskvatten från 204,7 miljoner liter 2009 till 231,7 miljoner liter år 2015. 

    Samtidigt ger flaskvatten upphov till 300 gånger större koldioxidutsläpp än samma mängd kranvatten. En svensk studie visade även att energianvändning, utsläpp av växthusgaser och utsläpp av försurande gaser som bidrar till övergödning är mycket högre per liter flaskvatten i jämförelse med kranvatten.

    Främst är det produktionen av flaskvatten som ger upphov till miljöpåverkan. I produktionen ingår material och förpackning, tappning av dryck, rengöring av förpackningar, kylning av dryck hos konsument, återvinning och avfallshantering. Utöver de negativa produktionsaspekterna kan flaskorna bidra till nedskräpning och plast i havet. Som jämförelse levereras kranvatten utan förpackning, är färskt och lokalproducerat.

    Det är viktigt att det nu finns en märkning för en av de enklaste hållbarhetsåtgärderna man kan göra, nämligen att välja kranvatten före flaskvatten. Det är ett konkret exempel på hur en verksamhet kan bidra till att minska onödigt avfall och koldioxidutsläpp, sa Anna Linusson, tidigare vd på Svenskt Vatten, när certifieringen Kranmärkt lanserades på nationell nivå 2017.

    När nu Göteborgs stad ska bli kranmärkt innebär det att kommunens alla verksamheter kranmärks och att arbetsplatser och externa möteskonferenser ska vara fria från flaskvatten.

    Det här handlar mycket om en attitydförändring och att hitta andra lösningar. Vill en verksamhet ha kolsyrat vatten går det att skaffa vattenautomat. Det går också att servera kranvatten i karaff eller vattenbehållare med tappkran, säger Helena Wall, kommunikationschef på Kretslopp och vatten med uppdrag att samordna arbetet med kranmärkningen, i ett pressmeddelande.

    Sedan tidigare använder exempelvis Emmaboda kommun, Kristinehamns kommun och Finansinspektionen certifieringen. Förhoppningsvis följer fler organisationer efter och byter flaskvattnet mot kranvatten. Ett ytterligare skäl för det är ekonomin eftersom flaskvatten är ungefär 250 gånger dyrare per liter jämfört med kranvatten.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.