← Tipsa oss!
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Supersnabba

Indiens solcellsexport växte med 157 procent på åtta månader

Indiens export av solceller gick upp med 157 procent under de första åtta månaderna 2018. Totalt uppgick summan till 13,3 miljarder INR (187 miljoner dollar), skriver PV magazine.

EU vill se bindande åtgärder för den biologiska mångfalden

FN:s kommande konferens om biologisk mångfald (COP 15) bör slå fast rättsligt bindande mål liknande de som återfinns i Parisavtalet om klimatförändringar. Det framgår av ett utkast till resolution som Europaparlamentet röstar om på torsdag.

David Attenboroughs hyllning till Greta Thunberg: ”Du har väckt världen”

Greta Thunberg blev första svensk att leda radioprogrammet BBC Today där hon intervjuade den brittiske tv-legendaren och zoologen David Attenborough som arbetat med klimatfrågor. Greta tackade legendaren för det arbete han gjort inom området:

Jag hoppas du förstår vilken skillnad du har gjort och att vi är tacksamma för det. Tack för att du ägnat ditt liv åt det här. Det är väldigt inspirerande.

David Attenborough var inte heller sen att hylla 16-åringen:

Du har åstadkommit saker som många av oss inte lyckats med på 20 år. Du har väckt världen. Jag är väldigt tacksam för det.

Greta Thunberg tilldelas “The Perfect World Foundation’s Award”

Greta Thunberg tilldelas den svenska natur- och djurorganisationen The Perfect World Foundations hederspris ”The Perfect World Award”. Priset delas ut årligen och Greta Thunberg blir första svensk att ta emot det.

Bland tidigare pristagare återfinns BBC-profilen Sir David Attenborough, primatforskaren Jane Goodall, oceanografen Sylvia Earle och Richard Leakey som agerat mot elfenbensbränning i Nairobi. Ragnhild Jacobsson, vd för The Perfect World Foundation, motiverar sitt val i ett pressmeddelande:

Greta tilldelas priset för att hon skapar en global uppmärksamhet kring klimatfrågan, på ett aldrig tidigare skådat sätt.

Organisationen ger även utmärkelsen ”The Conservationist of the Year” till Greta Thunberg.

Redan imorgon 30 december kommer dock Greta Thunberg som förra svensk att göra ett eget, tre timmar långt radioprogram i BBC Today . Det kommer att sändas mellan sex och nio på morgonen brittisk tid.

Thunberg har nu för första gången uttalat sig om programmets innehåll. I ett inlägg på Twitter säger hon att fokus kommer att vara på ”hur allvarlig den pågående klimatkrisen är”, och att hon för första gången kommer att tala med den brittiska zoologen och programledaren David Attenborough. Attenborough är känd för naturdokumentärer som ”Liv på jorden”, ”Vår planet” och ”Världens natur”.

Klimatkrisen får inte nämnas i avtal mellan USA och Storbritannien

Enligt läckta avtal som The Guardian tagit del av förbjuder USA att klimatkrisen nämns i avtalsförhandlingar med Storbritannien inför ett handelsavtal länderna emellan. I förhandlingarna erkänner Storbritannien att det kommer att vara en press på landet att försäkra att avtalet möter de klimatåtaganden som Parisavtalet innebär. Engelska miljögrupper är därför särskilt upprörda över att Trumpadministrationen sagt till Storbritannien att klimatkrisen inte får nämnas.

Nick Dearden, direktör för Global Justice Now, var den som först som uppmärksammade de nu läckta dokumenten menar att det faktum att USA till och med förbjuder användandet av klimatförändringar säger allt:

Trump är en klimatförnekare och ett avtal med USA kommer försvåra Storbritanniens redan halvhjärtade åtaganden.

Begränsning av bekämpningsmedel krävs för att rädda bin

EU-parlamentet kräver att kommissionen skärper regleringen av bekämpningsmedel i EU. Detta hoppas kunna komma till nytta för bin och biodiversiteten i stort. Kravet är i linje även med de åtgärder som efterfrågas av medborgarinitiativet “Rädda bin och bönder!”.

Putin: Okänt vad som förändrar klimatet

Ingen vet vad som är upphovet till de globala klimatförändringarna.

Det säger Rysslands president Vladimir Putin på en pressträff, enligt Sydsvenskan.

Enligt Putin kan de lika gärna orsakas av ”kosmologiska processer” och hänvisar både till historiska perioder med uppvärmning och nedkylning samt vinkeln på jordens axel eller dess omloppsbana runt solen.

Att han har starka geopolitiska egenintressen i ett upptinat Arktis bör kanske nämnas.

Samtidigt medger han att klimatfrågan är allvarlig och att landet tänker vidta åtgärder i enlighet med Parisavtalet.

Greta Thunberg på Natures årliga lista

Nyligen blev Greta Thunberg utsedd till årets person av Time Magazine.

Nu finns hon även med när den vetenskapliga tidskriften Nature listar tio personer som haft betydelse för vetenskapen under det gångna året.

Nature konstaterar att forskare varnat för klimatförändringar i decennier, men inte lyckats väcka global uppmärksamhet på det sätt som Greta Thunberg har gjort.

Greta Thunberg utsedd till årets person av Time

Bara några timmar efter att Greta Thunberg hållit ett tal för ledarna under COP25 i Madrid kom nyheten att hon utses till årets person av den amerikanska tidskriften Time.

Nu ska ansvaret för textilavfallet utredas

Regeringen har beslutat om en utredning som ska se hur producenterna kan få ansvar över omhändertagandet av vårt textilavfall.

Enligt ett pressmeddelande från regeringen har Birgitta Losman vid högskolan i Borås utsetts som särskild utredare för att undersöka hur ett producentansvar för textilier skulle kunna se ut. Flera aktörer inom textilbranschen är redan aktiva i miljöfrågan och senast 2023 ska alla EU-länder samla in textilavfall separat. Men vem som ska ta hand om de stora mängder textilavfall som uppstår behöver förtydligas. Utredningen är en del av genomförandet av januariavtalet och ska redovisa sitt betänkande senast den 10 december 2020.

Långsam minskning av dioxiner i Östersjön

Långsamt nedåtgående trend för dioxin i Östersjön, rapporterar Sveriges Natur. Samtidigt syns inga förändringar gällande det högflourerande ämnet PFOS, trots att det förbjöds 2009.

EU förbjuder chlorpyrifos

EU-medlemsländerna har röstat för att förbjuda chlorpyrifos i EU. Bekämpningsmedlet har tidigare visats kunna skada nervsystemet hos ofödda barn. Det är vanligt förekommande i bl.a. citrusfrukter. Förbudet att sälja chlorpyrifos träder i kraft 31 januari 2020.

Vattenfall marknadsför kärnkraft som “klimatbäst”

Kärnkraft presenteras också under rubriken ”Bra Miljöval”, trots att kärnkraften inte ingår i Naturskyddsföreningens märkning. – Vi har kontaktat Vattenfall och uppmanat dem att ändra, säger Jesper Peterson, enhetschef för märkningen, enligt en tweet från Sveriges Natur.

Biodiversitet gynnar alla globala hållbarhetsmål

Biologisk mångfald kan bidra till uppfyllandet av samtliga 17 hållbarhetsmål i Agenda 2030, enligt en ny studie. – I målet om människans hälsa och välbefinnande har biologisk mångfald betydelse på många sätt. Det handlar om luftkvalitet och vattenkvalitet men också andra saker som många kanske inte tänker på lika mycket. Som att naturen minskar stress och uppmuntrar till en hälsosam livsstil, säger Grzegorz Mikusiński, forskare vid SLU och en av medförfattarna, enligt Organic Sweden.

När kommer SUV-skammen?

SUV-försäljningen har ökat dramatiskt under det senaste decenniet. En analys från Internationella energimyndigheten visar att ökningen av SUV:ar på vägarna har bidragit mer till de senaste årens utsläppsökningar än flyget och den tunga industrin, skriver Aktuell Hållbarhet.

Få kommuner beredda på skyfall

Många av Sveriges kommuner är dåligt förberedda för det förändrade klimat som väntar. Bara en av tio kommuner har en färdig plan för hur skyfall ska hanteras för att undvika översvämningar, skriver Sveriges Radio.

Staten kan föreslås köpa negativa utsläpp

Om mindre än två månader ska en statlig utredning om minusutsläpp genom koldioxidlagring presenteras. Staten kan föreslås handla upp negativa utsläpp för många miljarder, trots att tekniken ännu är oprövad. Det skriver Sveriges Natur.

Irland satsar på 70 procent förnybart 2030

Idag är Irlands el till 86 procent beroende av fossila bränslen, men 2030 kommer situationen ha förändrats. Målet är att kapaciteten av förnybart om ett decennium ska ligga på 70 procent, skriver Renew Economy.

Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till Kopierad123 270 12 33

Läs vad vi vill göra