Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Supersnabba

  Grönland slutar borra efter olja och gas

  En av världens största oljereserver kommer lämnas därhän, efter att Grönland beslutat att stoppa all framtida utvinning av olja och naturgas, rapporterar SR Ekot

  ”Detta steg har tagits för vår natur, för vårt fiske, vår turistindustri och för att fokusera våra verksamheter på områden med hållbar potential”, skriver regeringen i ett pressmeddelande, enligt Ekot.

  Grönlands mineralminister Naaja Nathanielsen är tydlig med anledningen till beslutet till Ekot:

  Det är passé att leta efter olja och gas i Arktis.

  Klimataktivist ihjälskjuten i Nairobi

  Joannah Stutchbury var en framträdande Kenyansk klimataktivist, välkänd för sin kampanj mot utvecklingen av våtmark i Kiambu utanför Nairobi. Efter att ha utstått flera mordhot sköts hon till döds utanför sitt hem under torsdagskvällen. Joannah blev 67 år.

  ”Under en längre tid har Joannah varit en uthållig kämpe för bevarandet av vår miljö och vi minns henne för hennes obevekliga ansträngningar för att skydda Kiambu-skogen från intrång” sa Kenyas president Unhuru Kenyatta

  Högsta dagstemperaturen någonsin i Nordamerika

  Rekorden fortsätter i värmeböljornas spår. Nyligen tangerade Death Valley sitt eget värmerekord på 54,4 grader från förra sommaren som fortfarande håller på och granskas av FN:s meteorologiska världsorganisation WMO. Nu har platsen även noterat den högsta dagliga medeltemperaturen någonsin med 47,8 grader (118,1 Fahrenhet). Detta rekorddygn innebar en högsta temperatur på 53,7 grader (128,6 Fahrenheit) och en lägsta temperatur som aldrig gick under 42,1 grader (107,7 Fahrenhet).

  IPCC bekräftar datum för nästa rapport

  FN:s klimatpanel IPCC kommer att offentliggöra sin nästa rapport den 9 augusti 2021. Det bekräftade panelen i ett pressmeddelande den 30 juni 2021. Offentliggörandet kommer att ske efter ett godkännandesammanträde som kommer hållas på distans där dokumentet kommer avhandlas från den 26 juli till den 6 augusti.

  Rapporten är Arbetsgrupps 1 bidrag till the Sixth Assessment Report (AR6) och kommer att bedöma den naturvetenskapliga grunden för klimatförändringen. Rapporten kommer att ge den senaste bedömningen av den samlade vetenskapliga kunskapen om jordens uppvärmning samt prognoser för framtida uppvärmning. IPCC:s sekreterare Abdalah Mokssit var tydlig med att distansmötena innebär prövningar:

  Att hålla ett godkännandemöte på distans saknar motstycke och vi tar itu med många praktiska frågor för att säkerställa att alla medlemsländer, utvecklingsländer och utvecklade, kan delta i efterlevnaden av IPCC:s principer och förfaranden och värderingar om öppenhet, öppenhet, delaktighet och rättvist deltagande.

  En svensk författare medverkar i IPCC:s delrapport om Den vetenskapliga grunden. Det är Deliang Chen, professor i fysikalisk meteorologi, vid Institutionen för Geovetenskaper, Göteborgs universitet som är samordnande huvudförfattare till kapitel 1.

  Mjölmask får godkänt

  Som första insekt har mjölmask blivit tillåten att säljas som livsmedel inom EU, rapporterar Råd & Rön. EU-kommissionen konstaterar i sitt godkännande att insekter är ett miljövänligt proteinalternativ.

  Vd får fängelse och böter för avverkad skog

  En affärsman i Halland skövlade hundratals träd för att ge havsutsikt till sin strandtomt. Nu döms han till miljonböter och fängelse för grov skadegörelse, rapporterar Natursidan.

  Landets bivänligaste kommuner: Helsingborg och Sollentuna

  Bäst i Sverige på att gynna bin och andra pollinatörer, visar undersökning från Naturskyddsföreningen.

  Sverige vill förbjuda framtida prospektering av fossila bränslen

  Regeringen och samarbetspartierna lägger fram om ett förslag om förbud mot prospektering av olja, gas och kol, rapporterar TT. I nuläget finns ingen fossilutvinning i Sverige, men tre företag har beviljats mindre undersökningstillstånd för olja och naturgas. Dessa tillstånd kommer inte förnyas.

  Nytt miljödirektiv för Chevron

  Under oljejätten Chevron’s årsstämma i torsdags röstades ett förslag igenom om att minska företagets utsläpp, rapporterar Reuters. Även om det inte specifierats hur, när eller hur mycket så är det ett stort steg i rätt riktning för företaget, vars planerade utsläpp mellan 2018 och 2030 just nu ligger på 1,3 procent av den globala koldioxidbudgeten.

  Nya miljöfokuserade styrelseledamöter till ExxonMobil

  Projektet Engine No 1 lanserades i December förra året när fyra så kallade ”aktivist-investerare” nominerades till ExxonMobils styrelse. Deras ambition är att i grunden förändra företagets förhållningsätt i miljöfrågor. De varnade för den existensiella risk företaget tar med nuvarande utsläppsnivå och utvinning av fossila bränslen. Företagets aktieägare visade sitt stöd, trots Exxonmobils miljardkampanj mot förändringen och röstade under torsdagen in två av Engine No 1’s kandidater till styrelsen, en tredje väntas röstas igenom nästa vecka. Detta raporterar Financial Times.

  Tyskland uppmanar EU till ökat miljösamarbete med Ryssland

  Financial Times rapporterade under dagen att Tyskland släppt ett så kallat ”icke-dokument”, alltså ett dokument som ännu inte fått oficiell status, med förslag om att EU ska inleda en konversation med Ryssland om framtida miljösamarbete.

  I dokumentet står det att EU borde ”utveckla en strukturerad, konkret och detaljerad strategi för hur man kan engagera Ryssland i multilaterala insatser för att bekämpa klimatförändringar”.

  Utspelet står i stark kontrast mot det nästan färdiga projektet Nord Stream 2, en gasledning som kommer att forsla gas från Ryssland till Tyskland.

  Pakistan värdland för Världsmiljödagen 2021

  I veckan meddelade FN:s miljöprogram att Pakistan blir värdland för Världsmiljödagen 2021, och att årets tema bli ekosystemåterställning. 

  Vi är hedrade över att vara värd för årets Världsmiljödag och stödja globala restaureringsinsatser, säger Pakistans minister för klimatförändringar Malik Aman Aslam.

  Värdsmiljödagen äger rum den 5 Juni varje år i regi av FN och har hållts årligen sedan 1974, över 150 länder deltar varje år.

  USA tillbaka i Parisavtalet

  Under gårdagen skrev USA:s president Joe Biden på det dokument som officiellt slutförde landets återanslutning till Parisavtalet.Det skedde 107 dagar efter att hans företrädare Donald Trump under stora åthävor drog sitt land ut ur det internationella samarbetet för att stoppa den globala uppvärmningen. I USA:s frånvaro har Kina försökt ta större plats i klimatdebatten, och det återstår att se om USA kommer att lyckas utmana dem. Men som mycket annat har USA tappat internationellt förtroende under Trumpadministrationen, något som det nya styret är väl medvetna om.

  Vi kan inte snacka oss tillbaka till legitimitet. Vi måste förtjäna det säger John F. Kerry, Bidens klimatsändebud under ett klimatevent i fredags

  Isabella Lövin (MP) lämnar politiken

  I en intervju med DN berättar Isabella Lövin, språkrör för Miljöpartiet, att hon nu lämnar politiken. När Miljöpartiet har hittat en ersättare kommer hon också att avgå som miljö- och klimatminister. Tidigast i slutet av januari kan ett nytt kvinnligt språkrör vara på plats. Anledningen anges vara att hon vill bestämma sig vad hon vill göra de kommande fem åren och för att nästa språkrör ska få god tid att förbereda sig inför nästa valrörelse. Beslutet ska ha varit något hon ska ha funderat på under en längre tid:  

  Det är svårt att hitta den optimala tidpunkten. Men jag hade sen länge tänkt att två år före valet är en bra tidpunkt att fatta det här beslutet, och nu har jag gjort det.

  Ingen konflikt med regeringspartnern Socialdemokraterna anges och hon är nöjd med flera av de klimatsatsningar som de fått igenom.

  Kanadas sista intakta shelfis har rämnat

  Den sista helt intakta shelfisen i den kanadensiska delen av Arktis har kollapsat efter att över 40 procent av ytan smält på bara två dagar i slutet av juli. Det säger forskare till nyhetsbyrån Reuters

  Enligt kanadensiska myndigheter var det en kombination av höga temperaturer, kustvindar och öppet vatten framför shelfisen som gjorde att den bröts upp. Isen som försvann uppmätte runt 80 kvadratkilometer, vilket är större än hela Manhattan. 

  Nytt datum för David Attenboroughs nya naturfilm

  Sir David Attenboroughs nya naturdokumentär, David Attenborough: A Life On Our Planet, kommer att få världspremiär på bio måndagen den 28 september 2020. Filmen, som beskrivs som programledarens vittnesmål om naturen och dess förändring, kommer att visas på utvalda biografer i bland annat Sverige, innan den släpps till en ännu större publik på biografer världen över och senare till strömningstjänster i höst. 

  Under sina 94 år har David Attenborough besökt samtliga av jordens kontinenter och dokumenterat djur och naturvärlden i all sin mångfald och rikedom. Nu reflekterar han för första gången över de avgörande händelserna i sit liv som naturutforskare – och de förödande förändringarna han har bevittnat.

  Premiärpubliken som ser filmen på bio ges också en unik möjlighet att lyssna till ett exklusivt samtal mellan David Attenborough och skådespelaren och programledaren Michael Palin. Denna del kan endast ses på bio. Attenborough och Palin delar en passion att utforska vår fascinerande planet och har båda en djup önskan om att den ska skyddas för kommande generationer.

  Filmen skulle ursprungligen lanseras i april 2020, men har skjutits upp på grund av covid-19. Den är producerad av det prisbelönta produktionsbolaget för naturfilm Silverback Films och Världsnaturfonden WWF.

  SMB återkommer med recension under hösten.

  EU överväger klimattullar

  EU-kommissionen överväger att införa en skatt som ska skydda den industri som handlar med utsläppsrätter, rapporterar TT. Syftet är att skydda industrin inom EU från konkurrens av industrier i länder med mindre omfattande klimatpolitik.Kommissionen tittar på flera alternativ för att införa skatten, bland annat en moms och en tullavgift. Planen är att offentliggöra mer detaljerade planer nästa år.

  Greta Thunberg tilldelas pris

  Greta Thunberg tilldelas Gulbenkian-priset för mänskliga rättigheter på grund av sina insatser i miljöfrågan.

  Prisjuryns ordförande och Portugals tidigare president Jorge Sampaio säger i ett uttalande att Thunberg är en av de mest betydelsefulla personerna i vår tid. Han lyfter särskilt fram hennes förmåga att mobilisera den yngre generationen.

  Prissumman är på ungefär tio miljoner kronor och pengarna kommer gå till organisationer som arbetar för en hållbar värld.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Hej SMB-läsare!
   Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra