Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Debatt

    Peter Eriksson (MP) ”Höga utsläpp ska bestraffas, inte belönas”

    Peter Eriksson Foto: Fredrik Hjerling

    ”Flera delar i systemet med utsläppsrätter stjälper mer än hjälper. Dessa delar måste korrigeras för att skapa ett slagkraftigt handelssystem”, skriver Peter Eriksson, tidigare språkrör och numera Europaparlamentariker för Miljöpartiet, på Supermiljöbloggen idag.

    SSAB, LKAB och Vattenfall ser sig själva som en del av lösningen för ett samhälle baserat på hundra procent förnybar energi. Det framgick av en debattartikel de tre industrierna gick ut med häromveckan. Det är rimligt att stålindustrin, som släpper ut mest koldioxid i Sverige, också är bland dem som arbetar mest för en omställning. Idén om att ersätta kol med vätgas för direkt reduktion vid stålframställning är mycket spännande.

    För att åstadkomma att skifte till ett fossilfritt samhälle behöver alla krafter dra åt samma håll. Det gäller den svenska staten, EU och inte minst näringslivet, som alla är viktiga spelare som kan bidra med lösningar.

    För att driva på nödvändiga förändringar måste vi frigöra ekonomiska resurser på flera olika plan. Draghjälpen som SSAB, LKAB och Vattenfall ropar på från statligt håll är viktig, men en pusselbit till lösningen finns också på den europeiska arenan. Som Europaparlamentariker i energi- och forskningsutskottet arbetar jag för att reformera vårt system med utsläppsrätter (ETS). Det behövs tydliga incitament som främjar innovation. Dessutom kan vi vara i behov av ett forskningsprogram som stödjer omställningen till förnybart.

    Idag motverkar flera element i EU:s system för handel med utsläppsrätter (ETS) sitt syfte. Huvudsyftet med lagstiftningen är att minska koldiaoxidutsläppen i EU. En viktig princip bör vara att de aktörer i varje sektor som har lägst utsläpp inte ska bestraffas, utan belönas. Vi behöver dessutom frigöra resurser som ska gå till innovation. En betydande del av intäkterna från de försålda utsläppsrätterna ska användas till innovationsfonden för att stödja investeringar i en koldioxidfri utveckling. Ett högre pris på utsläppsrätterna – det bl.a. miljörörelsen ropar efter – skapar därmed också mer resurser till innovation och omställning i näringslivet.

    Flera delar i systemet med utsläppsrätter stjälper mer än hjälper. Dessa delar måste korrigeras för att skapa ett slagkraftigt handelssystem.

    Rollen för den så kallade moderniseringsfonden bör förtydligas så att det ekonomiska stödet riktas till omställning av kolkraften i Europa. Moderniseringsfonden får inte bli en konstgjord andning för kolkraftverk som sedan länge passerat sitt bästföre-datum.

    Peter Eriksson
    Europaparlamentariker för Miljöpartiet

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.