Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Ny avhandling: Beskatta fossil energi

    Energibeskattningen mellan hushåll och industri är obalanserad och leder till att Sveriges klimatpolitik är onödigt dyr. Det visar en ny avhandling utförd på Örebro universitet.

    Den Svenska industrin för tillverkning av energi är förhållandevis lågt beskattad. Detta leder till uteblivna incitament för energiföretag att istället investera i förnybar energi. Samtidigt är energiskatten för hushållen betydligt högre. Detta innebär att en utjämning av skattesatsen skulle resultera i att Sverige skulle kunna sänka utsläppen utan att behöva kompromissa med levnadsstandarden. Lars Bohlin, forskare:

    ”Jag finner inget som helst stöd för den skattebefrielse för energiskatt som svensk tillverkningsindustri har i någon av mina studier. Vinsten blir högre om man räknar in koldioxidutsläppen men även utan det vinner vi på att ha en enhetlig energibeskattning. Även om syftet med energiskatterna enbart är att öka statens intäkter bör skattesatsen vara lika för alla.”

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.