Gratis kollektivtrafik i Tallinn

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Många länder pratar om att göra kollektivtrafiken gratis – Tallinn väljer att agera.De runt 400 000 innevånarana i Estlands huvudstad Tallinn kan från och med 1 januari 2013 åka kollektivtrafik helt gratis. Allt de behöver göra är att ta med handlingar som bevisar att de är registrerade medborgare i staden och hämta ut ett åk-kort.

Att erbjuda sina medborgare gratis kollektivtrafik kommer kosta Tallin runt 110 miljoner kronor om året. Staden hoppas att minska bilismen och samtidigt göra kollektivtrafiken tillgänglig för de som tidigare inte haft råd.

”With this step, Tallinn will safeguard social cohesion of local community granting equal mobility opportunities to all social strata. To many car drivers, free public transport will be a major incentive to switch to public transport thus reducing pollution and noise, and, in the long run, will improve living standards of all citizens.” – säger Tallins borgmästare Edgar Savisaar

Folkomröstningen röstades igenom av tre fjärdedelar av de röstberättigade som valde att rösta i Tallinn och har därmed ett stort stöd hos innevånarna, vilket gör det svårt för oppositionspartierna, som från börjar starkt varit mot förslaget, att gå till val på att återinföra betalning för kollektivtrafiken. Så förslaget ser ut att stanna.

Miljö online2

Liknande artiklar