Här är världens fulaste djur

Foto: Rex, Greenpeace

Organisationen The Ugly Animal Preservation Society menar att vi inte bara kan fokusera på söta och fluffiga djur som hotas av utrotning, som pandor och orangutanger. Nej, vi måste bry oss mer också om de fula djuren.

Organisationen har anordnat en minst sagt annorlunda kampanj där man låtit elva komiker välja ut varsin djurart som är både ful och utrotningshotad, varpå komikerna sedan i korta filmer på Youtube fått förklara varför just deras utvalda djur ska bli organisationens nya maskot.

Efter en omröstning som engagerat tusentals människor står det nu klart att det är blobfish som vunnit. Det här skriver BBC News.

Blobfish som lever utanför Australiens sydostkust och runt Tasmanien, på djup mellan 600 och 1 200 meter, hotas bland annat av fiskebåtar som bottentrålar. BBC skriver:

Its gelatinous body is just slightly more dense than water, and it spends its life ”bobbing around” in the depths.

It feeds on crabs and lobsters and so suffers a significant threat from fishing trawlers. Although it is inedible itself, it gets caught up in the nets.

Blobfish är alltså, i alla fall inofficiellt, nu utsedd till världens fulaste djur. Biologen Simon Watt, ordförande för the Ugly Animal Preservation Society, säger till BBC News att han hoppas kampanjen lyckats dra uppmärksamhet till alla de hot som riktar sig till dessa konstiga men fantastiska arter.

De elva kortfilmerna, där komikerna talar varmt om sina utvalda djur, kan ses här.

Miljö online2

Liknande artiklar