VARGSTRIDEN

Regeringen vill tillåta halvering av vargstammen

Foto: Johannes Jansson/norden.org

På en presskonferens idag presenterade miljöminister Lena Ek ett förslag om att öppna upp för att Sveriges vargstam kan mer än halveras, i strid med både experter och miljöorganisationer.

Regeringens förslag är att den svenska vargstammen ska ligga på mellan 170 – 270 individer, tvärt emot tidigare rekommendationer från exempelvis den statliga utredningen från förra året som föreslog runt 450 individer och rovdjursföreningens forskarpanel som menar att upp emot 700 individer behövs för att säkra en gynnsam bevarandestatus.

Kritiken från miljörörelsen har inte låtit vänta på sig, Naturskyddsföreningen är skarpt kritiska till det nya förslaget, menar att intervallet saknar vetenskaplig grund och påpekar att EU-kommissionen inledde en rättsprocess mot Sverige sist vi föreslog

Ett större slag mot svensk naturvård har nog aldrig utdelats, skriver Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson.

Miljö online2

Liknande artiklar