Hundratals elefanter dödade med cyanid

Foto: Martin Harvey, WWF

För en månad sedan uppskattade myndigheterna i Zimbabwe att det rörde sig om runt 40 elefanter som förgiftats. Nu tror man att det handlar om över 300.

Supermiljöbloggen skrev i början av september om det uppmärksammade fallet i Zimbabwe där tjuvjägare i jakten på elfenben använt cyanid för att döda över 40 elefanter i nationalparken Hwange som ligger i landets västra del.

Nu rapporterar Göteborgsposten att den verkliga siffran kan vara över 300 djur. Parkförvaltningens egna jägare ska enligt tidningen ha flugit över svårtillgängliga delar av området och då upptäckt ytterligare flera hundra döda elefanter.

Tillvägagångssättet som tjuvjägarna använt sig av är att de hällt cyanid i vattenhål och gillrat fällor med stora dunkar med giftblandat vatten. Förutom elefanterna ska mängder av andra djur, som bufflar och antiloper samt asätare som hyenor och gamar, ha dödats av förgiftning.

Cyanid är enligt Göteborgsposten lätt att komma över då det används i stora mängder vid den guldutvinning som sker i regionen.


Tidningen The Telegraph skriver mer om händelsen och har även exklusivt bildmaterial från parken.

Miljö online2

Liknande artiklar