Svenska riksdagsledamöter uppmanar Ryssland att frige klimatfångarna

Foto: Melker Dahlstrand

Hittills har 70 av riksdagens 349 ledamöter skrivit under en text där de kräver ett omedelbart frisläppande av aktivisterna från Greenpeace.

I ett blogginlägg skriver organisationens Arktisexpert Therese Jacobson att riksdagsledamöter som vill skriva under fortsätter att strömma till. I inlägget finns också listan på de 70 ledamöter som hittills undertecknat brevet, och som fördelar sig på följande sätt vad gäller partitillhörighet:

Miljöpartiet: 25
Socialdemokraterna: 19
Vänsterpartiet: 19
Folkpartiet: 4
Moderaterna: 2
Centerpartiet: 1

I går hade de 28 medlemmarna från Greenpeace samt två frilansjournalister suttit fängslade i sammanlagt 50 dagar, detta efter att i september ha arresterats i samband med en protest ute på Barents hav mot det statliga ryska bolaget Gazprom som planerar för oljeborrningar i området.

Som Supermiljöbloggen tidigare skrivit om så var det tänkt att utrikesminister Carl Bildt (M) i nästa vecka skulle svara på en riksdagsfråga om han och regeringen kommer att vidta några åtgärder för att svensken Dima Litvinov och de övriga åtalade ska släppas fria. På riksdagens hemsida framgår dock att svaret är fördröjt.

Miljö online2

Liknande artiklar