Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Framtidens mat växer på havsbotten

    Alger, alg, sjö, hav Foto: Erasmo Macaya

    Ett hittills rätt outnyttjat område är att odla grödor på havsbotten. Alger är fulla av både proteiner och andra nyttigheter, för att inte glömma att de är miljövänliga. Forskning pågår nu för att se om algproduktion kan vara framtidens mat. 

    På den svenska västkusten, närmare bestämt vid Kosterarkipelagen i norra Bohuslän, pågår just nu försök med att odla alger för bland annat matproduktion. Det är ett samarbete mellan KTH, Göteborgs Universitet och Chalmers som gett upphov till projektet Seafarm, en försöksodling av alger som ska undersöka förekomsten av användbara kemikalier och alger som ingredienser i mat. Framför allt är det den storväxande makroalgen kelp (sockertång) som används i försöksodlingarna.

    Jag tror att folk kommer att äta mer alger i framtiden, speciellt eftersom det är så nyttigt, säger Fredrik Gröndahl, projektledare i Seafarm.

    Alger innehåller en stor andel Omega-3, protein, fibrer och vitaminer och är en vara som börjar bli alltmer populär i svenska butiker. I Asien har de länge använts i både varma och kalla rätter, något vi även kan se på många av de asiatiska restaurangerna i Sverige. Vi kan bland annat hitta det i misosoppa, sushi och tångkaviar. En annan fördel med den akvatiska odlingen är att den inte tar upp landyta och därför kan vara aktuell för framtida livsmedelsförsörjning. Enligt FN:s matorgan FAO Europa har alger goda förutsättningar vad gäller framtida odling, OCH (bara) Sverige med hela 2400 km kuststräckor har enorm potential inför framtiden.

    Vår ambition är att odling av alger ska bli en ny bransch som ger arbetstillfällen. Havet har vi tidigare bara använt på ett rovaktigt sätt när vi åkt ut och fiskat torsk, tonfisk och andra rovfiskar. Det finns stort utrymme för tillväxt i havet, säger (Fredrik) Gröndahl.

    I försöksodlingen testar man, förutom lämpligheten inom livsmedelskategorin, även algernas lämplighet som gödsel, biobränsle, djurfoder och polymerer i plaster. En av nackdelarna med produkten är dock att den kan innehålla tungmetaller som tas upp från vattnet, något som är viktigt att kontrollera. Det som inte duger till mat kan istället användas till biogas. En annan negativ aspekt som också studeras är nedbrytningen av algerna som leda till syrebrist, då dött material faller ner på botten och bryts ner av syreförbrukande organismer, något som forskarna på Seafarm menar måste kontrolleras grundligt. Däremot tar de samtidigt upp både fosfor och kväve från vattnet som bidrar till en minskad övergödning.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.