Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Miljöpartiet villkorar brunkolsförsäljning

    Vill se konkret klimatvinst. Att stoppa öppnandet av nya gruvor vid en försäljning av Vattenfalls tyska brunkolsverksamhet är en möjlig väg framåt, det säger partiets energipolitiska talesperson Lise Nordin till Svenska Dagbladet.

    I lördags skrev Supermiljöbloggen om hur klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) kritiserade Vattenfalls vd Magnus Hall för dennes uttalande i Ekots lördagsintervju att ”regeringen är helt med på processen att sälja brunkolet” och att ”det är tydligt att regeringen har tagit ställning för att en försäljning stödjer man”.

    ”Regeringen har inte förhandsgodkänt en försäljning av brunkolsverksamheten med gruvor i Tyskland”, förklarade Åsa Romson på Twitter, och la till: ”Bolaget har stöd att se över ägarstrukturen. Om, vad och hur kring ev försäljning senare fråga för regeringen”.

    Miljöpartiets energipolitiska talesperson Lise Nordin utvecklar i dag hur partiet ser på en eventuell försäljning. I en intervju med Svenska Dagbladet säger hon att det är centralt att det går att visa på en konkret klimatvinst.

    – Det kan handla om att behålla delar av den äldsta verksamheten och avveckla den. Eller att stoppa öppnandet av nya gruvor. Någon form av klimatvinst är avgörande för att MP ska se en eventuell affär som möjlig.

    Lise Nordin säger även i intervjun med Svenska Dagbladet:

    – [D]et är inget tvivel om att ett antal av gruvorna kan stoppas. Kanske samtliga.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.