Birger Schlaug om Ojnare: Måste bli ett stopp för kalkbrottet

Foto: Anders Hellberg

Anser att Miljöpartiet inte kan sitta kvar i regeringen om partiet måste vika sig för Socialdemokraterna.

Ett regeringsbeslut om vad som ska hända med området kring Ojnareskogen på norra Gotland närmar sig, något som bland annat Dagens Nyheter uppmärksammade i en längre artikel under gårdagen. I artikeln gör Björn Jansson (S), regionstyrelsens ordförande, klart att Socialdemokraterna sätter jobben före naturen. Han säger till DN:

– Vi och MP har skilda uppfattningar här. Vi har tagit beslut att vatten är viktigast, sedan jobben och sist naturen. Kan vatten säkras med kalkbrottet så är det okej från vår sida.

Debattören Birger Schlaug, som tidigare varit språkrör för Miljöpartiet, skriver på sin blogg att det handlar om ”mycket skyddsvärd natur” som nu hotas på Gotland och att ”allt annat än ett stopp för kalkbrottet är rimligen helt otänkbart för ett parti med namnet Miljöpartiet”.

Enligt Birger Schlaug skulle det vara svårt för partiet att sitta kvar i regeringen om Socialdemokraterna går vinnande ur denna strid, och han konstaterar:

Skulle miljöpartisterna släppa igenom kalkbrottet, med en miljöpartistisk miljöminister, har partiet fullständigt kollapsat.

Miljö online2

Liknande artiklar