Fyra kärnkraftsreaktorer stängs inom fem år

Foto: Anders Hellberg

Efter år 2020 kommer det bara finnas sex reaktorer i drift i Sverige som det nu ser ut – tre i Forsmark, två i Ringhals och en i Oskarshamn.

Det har varit en minst sagt dramatisk vecka för den svenska kärnkraften. I går rapporterade Supermiljöbloggen om att en av reaktorerna (O2) vid Oskarshamns kärnkraftverk, som just nu är avstäng, aldrig kommer öppnas upp igen. En annan av reaktorerna (O1) kommer stängas någon gång mellan 2017 och 2019.

I dag strax innan lunch kom besked från Vattenfall att de två äldsta reaktorerna vid Ringhals kärnkraftverk kommer stängas inom kort, senast 2019 (R2) respektive 2020 (R1).

Anledningen till det här sägs vara en kombination av låga elpriser, en höjd effektskatt på kärnkraft samt tillkommande krav på omfattande säkerhetsinvesteringar, som tillsammans gör att det inte går att få lönsamhet i verksamheten.

Miljö online2

Liknande artiklar