Flera kolkraftverk i USA stängs ner – beskrivs nu som en trend

Foto: Midamerican Energy

På kort tid har kolkraftverk i den amerikanska mellanvästern med en installerad effekt på 2 000 MW lagts ned – det kan jämföras med Tysklands största brunkolseldade kraftvärmeverk Jänschwalde, som har en installerad effekt på 3 000 MW. 

I fredags skrev nyhetsbyrån Platts om utvecklingen i mellanvästern i USA, som bland annat består av delstaterna Indiana och Michigan:

Friday marked the retirement of another 2,000 MW of older coal-fired generation in the Midwest.
Though not unexpected, the coal retirements continued a trend in a region that for decades has relied heavily on coal to produce electricity. Coal still comprises a sizable share of the generation portfolio, but it is slowly being replaced by renewables, particularly wind, and natural gas.

I förra veckan meddelade också bolaget Midamerican Energy att man bestämt sig för att investera 3,6 miljarder US-dollar i förnybar energi i Iowa, en annan av delstaterna i mellanvästern. Midamerican Energy har som mål att erbjuda sina kunder 100 procent förnybar energi, och nu ska man satsa på en vindkraftspark kallad Wind XI, med en installerad effekt på 2 000 MW.

Delstatens guvernör, Terry Branstad, säger i ett pressmeddelande:

– Wind XI puts Iowa on track to be the first state in the nation to generate more than 40 percent of its energy needs from wind power – far ahead of any other state. Today, Iowa is the only state to have crossed the 30 percent mark.

Miljö online2

Liknande artiklar