Solenergi är framtidens billigaste energikälla

Foto: Anthony Vosper (CC BY-SA 2.0)

Under de kommande 15 åren kommer kostnaden för solenergi att rasa till en nivå som kommer att göra solkraft till vår billigaste energikälla. Det visar en ny rapport från Bloomberg New Energy Finance.

Rapporten menar att kostnaderna i de flesta länder kommer att sjunka med 60 procent och pressa ner elpriset till cirka 30 öre per kilowattimme. Detta är i många fall billigare än dagens kostnad för fossila energikällor som kol och naturgas.

Men de minskade kostnaderna är inte bara ett resultat av tekniska framsteg och strålande sol. De pressade priserna är även en konsekvens av ökade investeringar och en avreglering av marknaden vilket kommer att göra det lättare att påbörja både små och stora solenergiprojekt. Detta innebär att kostnaderna även kommer att sjunka i ett land som Sverige, där solen inte skiner lika ofta som på sydligare breddgrader.

Enligt rapporten förväntas 15 procent av världens elektricitet genereras med hjälp av solen år 2040.

Miljö online2

Liknande artiklar