Vattenfallaffären

”Vi späder på temperaturhöjningen och politikerföraktet”

Foto: Miljöpartiet

Riksdagsledamoten Carl Schlyter (MP) menar att partiet inte satsat allt i frågan. 

En av de miljöpartister som inte välkomnar gårdagens besked från regeringen, om att Vattenfalls ska få sälja sin brunkolsverksamhet i Tyskland till det tjeckiska bolaget EPH, är Carl Schlyter. I en debattartikel på Dagens ETC skriver han:

De flesta gröna partier som satt hårt mot hårt och varit villiga att offra sina ministerposter har antingen lyckats driva igenom systemförändrande reformer eller åkt ur regeringen, men med trovärdigheten i behåll. Flera gånger har de återkommit stärka ur det.

Carl Schlyter menar att gårdagens regeringsbeslut nu kommer sända olyckliga signaler till omvärlden:

Inget beslut denna mandatperiod kan kompensera för det faktum att hela världen kommer peka finger åt oss och säga att inte ens en rödgrön regering i Sverige kan enas med tyskarna om en avvecklingsplan, varför ska då vi lämna fossila bränslen i marken?

Det är respektabelt att satsa och förlora, men att inte ens försöka att satsa allt det är svagt. Jag är rädd att vi både späder på temperaturhöjningen och politikerföraktet med detta beslut.

Statsrådet Peter Eriksson (MP) är dock kritisk mot resonemanget och säger till Aftonbladet att Carl Schlyter ”driver en populistisk linje”. Samma Peter Eriksson gick dock själv till EU-parlamentsval 2014 just på kolfrågan. Då skrev han flera debattartiklar ihop med Isabella Lövin med följande budskap:

Vi vill förbjuda all användning av kol i kraftverk från 2030. Investeringar i nya kolkraftverk behöver förbjudas redan nu.

Miljö online2

Liknande artiklar