Uppvärmning av Arktis orsakar extremväder i Nordamerika

Foto: Thomas Lowry

Forskare har kartlagt ett samband mellan ovanligt varma temperaturer i Arktis och extremväder på sydligare breddgrader i en ny studie. Kraftiga snöfall och köldknäppar i Nordamerika kan kopplas till värmeböljor kring nordpolen.

Studien är en i raden som pekar på att klimatförändringarna innebär mer extremväder.

Det finns ett anmärkningsvärt starkt samband mellan en varm Arktis och kallt vinterväder längre söderut. Det är en komplex historia – global uppvärmning bidrar till mildare temperaturer men har också oförutsedda konsekvenser som det här, säger en av artikelförfattarna, Judah Cohen, till The Guardian.

Enligt studien är sambandet extra tydligt för USAs östkust, som precis upplevt två vinterstormar på mindre än en vecka samtidigt som Arktis är rekordvarmt.

Läs SMBs tidigare rapportering om Arktis koppling till extremväder.

Miljö online2

Liknande artiklar