Mardrömsprognosen: årets julhandel ökar till nära 80 miljarder kronor

Foto: Pexels

Under årets julhandel kommer svenskarna shoppa prylar och mat för 79,7 miljarder kronor. Men få pratar om de mörka baksidorna med masskonsumtionen. 

Det är ingen nyhet att vi måste konsumera mindre för att rädda klimatet och miljön. Det går åt oerhört mycket resurser för att producera alla de leksaker, kläder och prylar som läggs under granen varje år. Om alla människor levde och konsumerade som svenskar skulle vi behöva cirka fyra jordklot.

Trots de allvarliga effekterna av masskonsumtion ser julhandeln ut att öka för femte året i rad. Svensken kommer i snitt handla för 7817 kronor under december månad, spår utredningsinstitutet HUI Research, som ägs av branschorganisationen Svensk Handel.

Mer än hälften av handlingen, 4 462 kronor, kommer gå till julklappar från sällanköpsvaruhandeln.

För att råda bot på köphysterin gäller det både att makthavare och privatpersoner gör vad de kan för att ställa om till en miljövänligare konsumtion, där vi köper mindre antal prylar men av bättre kvalitet.

Tips för att motstå köphetsen:
  • Minska på antalet julklappar – en per person räcker gott och väl
  • Prata ihop er i familjen om hur ni resonerar om konsumtion
  • Ge något ätbart
  • Ge bort ett medlemskap/donation till valfri miljöorganisation – kanske till och med till SMB?
  • Ge en upplevelse
  • Ge en digital prenumeration på streamingtjänst eller tidning
  • Ge något begagnat/återbrukat

SMB står på barrikaderna för minskad konsumtion. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

Miljö online2

Liknande artiklar