Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Analys

  Miljöstriden som avgör budgeten

  Foto: Jonathan Petersson / Pixabay License

  Skogen och strandskyddet är mitt i den politiska hetluften. För att budgeten ska gå igenom är regeringen beroende av Centerpartiets och Vänsterpartiets stöd i två tunga miljöfrågor.

  Med bara veckor kvar till budgetomröstningen i riksdagen stiger spänningen om förhandlingarnas största knäckfrågor. Det är framför allt Miljöpartiets och Centerpartiets vitt skilda syn på skog och strandskydd som ställer samtalen på sin spets. Om partierna inte kan enas finns risk för både regeringskris. I andra halvan av vågskålen finns betydande miljökonsekvenser.

  Konflikten går tillbaka till Januariavtalet, där Centerpartiet drev igenom urholkningar i skogs- och artskyddet i syfte att stärka markägarnas äganderätt i den svenska skogen. Januariavtalet innehöll dessutom skrivningar om att luckra upp strandskyddet.

  Punkterna ledde fram till två statliga utredningar: strandskyddsutredningen och skogsutredningen. Båda har fått svidande kritik från flera miljöorganisationer som menar att flera av förslagen nedmonterar naturskyddet och hotar såväl biologisk mångfald som allemansrätten. Flera debattörer har dessutom påpekat att äganderätten inte alls är hotad.

  ”Handlar om Sveriges Amazonas”

  Målet med de pågående förhandlingarna är att enas om konkreta lagförslag, men Centerpartiets och Miljöpartiets inställning till vilka delar av utredningarna som bör och inte bör genomföras skiljer sig markant.

  C hävdar att man fått ett löfte från statsminister Stefan Löfven om att gå partiet till mötes i skogs- och strandskyddsfrågorna, mot att C röstar för regeringens budgetförslag.

  Vi har sagt att vi kan vara beredda att rösta på regeringens budget, om de uppfyller den överenskommelse som vi har sedan i somras, och det gäller ju lagstiftning kring strandskydd och skog. Men det är ju helheten vi har fokus på när vi hanterar statens budget, säger partiledare Annie Lööf till SVD.

  Miljöpartiets språkrör framhåller däremot att en sådan överenskommelse inte finns. De tycker att naturskyddet borde stärkas.

  Det här handlar om Sveriges Amazonas och den är värd att skydda. Vi har ett behov av att skydda värdefull natur för att upprätthålla artrikedom, säger miljö- och klimatminister Per Bolund till SVT:s Agenda.

  Ungdomsförbundet Grön Ungdom anser att Miljöpartiet borde lämna regeringen om Socialdemokraterna inte släpper den ohållbara skogspolitiken. På MP-kongressen skärpte partiet nyligen sin skogspolitik genom att rösta igenom ett förslag om att begränsa stora kalhyggen.

  Statsråd lämnar mitt under förhandlingarna

  Det splittrade läget blir inte bättre av att två tunga ministrar avgår mitt under förhandlingarnas slutspurt. Både statsminister Stefan Löfven och näringsminister Ibrahim Baylan lämnar sina poster i samband med Socialdemokraternas kongress i början på november. Som ansvarig för näringsdepartementet är Baylan högste ansvarige för skogspolititiken. I september var han ändå hoppfull om att lyckas nå fram till en kompromiss:

  Jag kommer med full kraft att fortsätta förhandlingarna till dess att vi har en ny statsminister i november. Då är min förhoppning att vi har en lösning, säger Baylan till SVT.

  Företrädare för både C och MP visade i slutet av oktober viss optimism för att ro i land en överenskommelse.

  Vi har förhandlat intensivt under en längre tid. Jag tycker att vi kommer framåt men ingenting är klart förrän det är klart. Jag ser att det finns möjligheter – att komma överens är ett starkt ord – men att få fram en proposition som C anser är bra, säger Peter Helander, Centerpartiets talesperson i skogsfrågor till SvD.

  De sitter i alla fall vid förhandlingsbordet och så länge de inte lämnar visar de kompromissvilja. Vi hoppas att det är viktigare för C att spara biologisk mångfald och hitta bra former för att skydda natur än att släppa fram Kristersson och SD i samverkan, säger Maria Gardfjell, Miljöpartiets landsbygdspolitiska talesperson till SvD.

  Skogen största knuten

  Samtidigt som de svåra förhandlingarna pågår är skogsfrågorna mer infekterade än någonsin. SMB har länge rapporterat om hur den nuvarande skogspolitiken riskerar leda till artbrist och utarmning av ekosystem. Det senaste året har flera skandaler som rör skogsindustrin och skogsmyndigheterna avslöjats. Parallellt debatteras också skogens klimatnytta, där många skogsforskare är oense om hur skogsbruket bäst ska bedrivas ur klimatsynpunkt.

  Strandskyddet är troligtvis lättare för C och MP att enas kring, men även här står stora miljövärden på spel.

  Den avgörande omröstningen om budgeten äger rum 24 november. Innan dess kan vad som helst hända.


  Vill du läsa mer om skog och strandskydd? Spana in vår bevakning här och här.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.